pobjednički govor

Nakon ponovnog izbora na čelo HDZ-a Čović najavio strategiju za bolju BiH

covic hdz1

Kada je u pitanju prioritet na vanjskom planu, kako je istaknuo, euroatlanski put je nešto što je nezamjenjivo

Nakon što je ponovno izabran za predsjednika HDZ-a BiH, Dragan Čović je za sljedeće četiri godine mandata najavio ozbiljan rad i saradnju na svim nivoima za dobrobit čitave BH, javlja Anadolu Agency (AA).

Kazao je kako je današnji Izborni sabor HDZ BiH u Mostaru pokazao organiziranost HDZ BiH te zahvalio svim gostima koji su učestvovali.

„Mnoštvo gostiju koji su bili prisutni i svi dokumenti koje smo usvojili nas obavezuju za jedan program koji smo vrlo precizno definirali kroz Programsku deklaraciju, a što tiče BiH, ovo se odnosi na onih sedam ključnih tačaka koje smo mi već na neki način vrlo jasno izložili svojim djelovanjem u javnosti u zadnjih četiri ili pet godina kroz razne naše cikluse. Prije svega, ekonomska politika mora dobiti jednu stabilnost, socijalna politika se veže apsolutno za to, demografska politika, naši branitelji imaju posebno mjesto još uvijek u intenzitetu našeg rada kroz izvršnu vlast kako bismo postigli ono sve što smo stavili u zadatak. Kultura, sport, mediji, također smo vrlo precizno definirali s jasnim rokovima što trebamo uraditi u kojem vremenu i, naravno, da dođe onaj element pravne države koji nam je najpotrebniji da bi se uopće prepoznali ovdje kao u mjestu u kojem neko želi živjeti. Jednostavno, gdje ima pravna sigurnost, gdje je pravosuđe potpuno rasterećeno od bilo kakvih utjecaja, bilo koga, i to onda znači ona nulta stopa u borbi protiv kriminaliteta“, kazao je Čović.

Kada je u pitanju prioritet na vanjskom planu, kako je istaknuo, euroatlanski put je nešto što je nezamjenjivo, navodeći kako je duboko uvjeren da je HDZ predvodnik svih aktivnosti koje je nabrojao.

„Vjerujem da u jednom kratkom vremenu s partnerima kod Bošnjaka i kod Srba možemo i kroz Vijeće ministara, entitetske vlade i kantonalne doći, kako je gdje nadležnost elemenata programa kojeg smo mi usvojili, da možemo dobiti pravu podršku, sagovornike koji su spremni donositi prave odluke. Ono što je ključni problem što je i dosad bio, to su naša iskušenja, prvi nepovjerenje između nas, drugo taj dio složenosti odnosa, ustavnih odnosa i podijeljenih nadležnosti. Taj mehanizam koordinacije će morati profunkcionirati da bi te supsidijarnosti u odnosima po vertikali na neki način imale svoju protočnost koju dosad nismo imali. Evo, ja se nadam kad sve ovo uokvirimo, to postaje jedna agenda za partnere, posebno u Federaciji BiH, ali prvo mjesto u tom planu našem za naredno vrijeme je izborno zakonodavstvo kojem treba omogućiti legitiman izbor predstavnika jednog, drugog i trećeg naroda i, naravno, omogućiti da dogodine imamo u Gradu Mostaru izbore kad budu u BiH“, kazao je Čović.

Čelnik HDZ-a prilikom zasjedanja Sabora je najavio i mogući dolazak pape Franje u Mostar.

„Svaki moj odlazak Svetom Ocu su u jednom elementu razgovori na tu temu. Moj zadnji razgovor je išao u tom pravcu da dođe u Mostar. Naravno, nismo dobili još odgovor, ali kao i svaki put, poziv da se posjeti BiH naišao je na jednu srdačnost, tako da sam ja siguran da ćemo vrlo brzo doći u poziciju da se o tome ozbiljno razgovara. Ja sam optimističan da u doglednom vremenu imamo i dragog gosta u Mostaru“, zaključio je Čović.