Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

visoki prestavnik

Nakon prvobitnog otkaza Christian Schmidt danas posjetio Banju Luku

christian schmidt
FOTO: OHR/Twitter

Do posjete je došlo nakon izrazito napete sedmice u kojoj je Schmidt bio najavio pa otkazao posjetu Banjoj Luci

Visoki predstavnik Christian Schmidt se danas u Banjoj Luci sastao sa biskupom Franjom Komaricom. Ovo je njegova prva posjeta Banjoj Luci od kada je predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio da će mu biti zabranjen dolazak na teritoriju RS-a.

“Visoki predstavnik Schmidt se danas u Banjoj Luci sastao sa biskupom Komaricom. Razgovarali su o pravnim i političkim pitanjima u vezi sa projektom širenja kapaciteta Kuće susreta i Evropskog centra za mir i saradnju ‘Marija Zvijezda’ koji uskoro slavi treću godišnjicu. Složili su se oko hitne potrebe za brigom o mlađoj generaciji u BiH”, piše u objavi OHR-a.

“To su Evropljani u Evropi, posvećeni zajedničkim evropskim vrijednostima tolerancije, poštovanja i iskrene saradnje, ne jednoumlju,” rekao je Schmidt. Naglasio je da on podjednako radi za sve građane RS i BiH.

Do posjete je došlo nakon izrazito napete sedmice u kojoj je Schmidt bio najavio pa otkazao posjetu Banjoj Luci.

U TV gostovanju visoki predstavnik u BiH je kazao da su bile spremne barikade.

Dodik je u više navrata govorio kako je Schmidt nepoželjan u RS-u i obični turista.

Crnadak i Karan

“Prije samo deset dana Milorad Dodik je izjavio da će Christian Schmidt biti uhapšen i deportovan ako dođe u RS. I šta se desilo? Schmidt je lagano došao u Banjaluku, bez problema, a od hapšenja i deportovanja nije bilo ništa”.

Poručio je ovo predsjednik PDP, Branislav Borenović reagujući na vijest da se visoki predstavnik, kojeg institucije Republike Srpske ne priznaju, sastao danas u Banjaluci sa biskupom Franjom Komaricom.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Siniša Karan izjavio je da visoki predstavnik Christian Schmidt nije najavio posjetu Banjoj Luci i da je time ugrozio svoju sigurnost jer mu, kaže, javnost nije naklonjena.

“Ovim putem ga upozoravamo da je svaki građanin, pa i stranac, ma kako se on predstavljao, odgovoran da poštuje zakone ove zemlje”, kazao je Karan ali nije naveo koji je zakon visoki predstavnik prekršio.