Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministar sigurnosti

Nakon što je Dodik “kapitulirao” javio se Nešić: Boravak Schmidta u BiH je upitan

nešić schmidt
Foto: Fena/Arhiv

Dodik je, podsjetimo, bio najavio prošle sedmice kako će uhapsiti Schmidta ukoliko uđe na prostor entiteta Republika Srpska, ali se ubrzo “posuo pepelom”.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić izjavio je danas da je od Službe za poslove sa strancima dobio informaciju da je boravak Christiana Schmidta u BiH upitan, jer nije u potpunosti u skladu za pozitivnim zakonskim propisima.

Naveo je da propisi BiH jasno definišu pod kojim uslovima strani državljani mogu boraviti u našoj zemlji, kao i rokove boravka.

-Također, zatražit ću od sigurnosnih agencija da provjere i dostave informaciju ko su osobe koje obavljaju poslove obezbjeđenja Christiana Schmidta, da li imaju dozvole od naših agencija za obavljanje tog posla, kao i dozvole za posjedovanje i nošenje oružja – istakao je Nešić, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Dodik je, podsjetimo, bio najavio prošle sedmice kako će MUP RS uhapsiti Schmidta ukoliko uđe na prostor entiteta Republika Srpska, ali se ubrzo “posuo pepelom”.

-Niko od nas neće primijeniti nikakvu silu, to je više bildanje mišića koje će da on pokuša, ali biće upoznat s tim da ne može da uđe u nijednu zgradu naših institucija niti održati sastanak sa bilo kim na zvaničnom mjestu. Nećemo primijenjivati silu, ali će mu biti uručena poruka da nije dobrodošao i zbog njegove sigurnosti bi mu bilo bolje da se što prije vrati, rekao je Dodik.