Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

foča

Otac tvrdi da nije dao doktoru 400, a sestri 100 KM mita

mito korupcija
FOTO: D. B.
Ilustracija

Ocu je rekao “meni pare ne znače ništa”, a onda je izvadio 400 KM i pred više članova porodice ih pocijepao i bacio na krevet na kojem je Jovana ležala

Otac djevojčice J.V. koja je medicinskom osoblju u Foči ispala tokom porođaja i zadobila povrede, Danijel Vesić u banjalučkom Okružnom sudu negirao je krivicu za davanje mita.

On je optužen da je dao 500 KM mita ljekarima da bi carskim rezom porodili njegovu suprugu Jovanu Vesić.

U ovom slučaju za primanje mita optuženi su specijalista ginekologije i akušerstva dr Vladimir Čančar i medicinska sestra Gordana Sokolović iz Univerzitetske bolnice Foča koji su uzeli mito od Vesića.

Optužnica tereti Čančara da je 18. avgusta 2022. godine primio mito od 400 KM, a medicinsku sestru Sokolović da je primila mito od 100 KM kako bi carskim rezom porodili Danijelovu suprugu.

Beba hitno operisana

Sutradan ujutru, 19. avgusta Jovana Vesić je rodila djevojčicu J.V. koja je, nakon porođaja, pala na pod medicinskom osoblju. Beba je zadobila povrede glave, odnosno obostranu frakturu lobanje i hematom. Ukazana joj je pomoć, ali se njeno zdravstveno stanje ubrzo pogoršalo zbog čega je upućena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je hitno operisana, piše Glas Srpske.

Inače, umjesto Sokolovića na porođaju Jovane Vesić je bila druga medicinska sestra Biljana Kulić. Protiv nje i Čančara, te specijaliste pedijatrije dr Vladimira Turuntaša istragu vodi Okružno javno tužiaštvo u Trebinju zbog sumnje da su počinili krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći.

Doktor iscijepao novac

Ono što je javnosti ostalo nepoznato, a što se navodi i u optužnici protiv Čančara i Sokolovićeve, jeste da su oboje pokušali da vrate novac.

– Dok je nekoliko članova porodice bilo u posjeti kod Jovane, u bolničku sobu je došao dr Čančar. Ocu je rekao “meni pare ne znače ništa”, a onda je izvadio 400 KM i pred više članova porodice ih pocijepao i bacio na krevet na kojem je Jovana ležala. Danijel mu je rekao da mu “ne uznemirava ženu” i da uzme novac. Čančar je to i učinio i izašao iz sobe – navodi se, između ostalog, u optužnici.

Novac je pokušala da vrati i medicinska sestra Gordana Sokolović, o čemu postoji i video snimak koji su članovi porodice Vesić zabilježili mobilnim telefonom.

Inače, dr Čančar i medicinska sestra Sokolović o krivici će se izjasniti krajem ovog mjeseca.