Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sindikat

Nakon što je ministar Vranić objavio visine plata, stigla reakcija uposlenika KCUS-a

kcus
Foto: Screenshot/YouTube/AJB

Osvrnuli su se na izjave ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića koji je objavio plate zdravstvenih radnika, navodeći da se radi o prosječno isplaćenoj plati po kategorijama poslova koja se sastoji od osnovne plate, svih dodataka na platu kao i ostale prateće naknade

Sindikat Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, koji je federalna ustanova zdravstvene zaštite, najavio je danas da neće učestvovati u štrajku koji su najavili zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo iako podržavaju zahtjeve za poboljšanje uvjeta rada uposlenika u zdravstvu.

Kako su podsjetili u saopćenju, KCUS poštuje zakonom predviđene uvjete za štrajk, navodeći da KCUS ima kao suosnivače kantone, ali nadređeni KCUS-u i ostalim federalnim ustanovama zdravstvene zaštite je federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac.

Osvrnuli su se na izjave ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića koji je objavio plate zdravstvenih radnika, navodeći da se radi o prosječno isplaćenoj plati po kategorijama poslova koja se sastoji od osnovne plate, svih dodataka na platu kao i ostale prateće naknade.

Naglasili su da KCUS isplaćuje plate po Kolektivnom ugovoru, koji važi do aprila 2024. godine, a upravo poštujući navedeni Kolektivni ugovor koji je na snazi KCUS neće stupiti u štrajk.

Zatražili su od ministra odgovore o tome koliko je novca uplatio privatnicima, ko je kontrolirao opravdanost upućivanja velikog broja bolesnika na CT ili MRI te ko će odgovarati za velike doze zračenja koje su neizbježne kod CT pretraga, a ispostavi se da nije bilo potrebno.

– KUM KCUS-a u toku 24 sata zbrine od 130 do 150 bolesnika, već godinama, od čega 70 posto njih i nisu trebali biti dovezeni u Klinički centar – navode iz Sindikata.

Dodali su i to da privatnici nemaju ista zakonska pravila i procedure kao oni, da ne moraju konkursom zapošljavati medicinski kadar i ne moraju raspisivati tendere za javne nabavke kao što je to obaveza Kliničkog centra.

– Tokom štrajka zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu će raditi samo poslove za koje je registriran – naglašeno je iz Sindikata KCUS-a.