Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Manuel Sarrazin

Izaslanik Vlade Njemačke o najavama Dodika: Nećemo to dopustiti!

FOTO: Amir Hamzagic/ATAImages/Pixsell

Dodik je rekao jučer da visoki predstavnik Schmidt od sljedeće sedmice neće moći ući u Republiku Srpsku. Upitali smo Sarrazina kako Njemačka gleda na to

Specijalni izaslanik Vlade Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin u posjeti je BiH, a planiran je sastanak i sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Sarazzin je N1 govorio o predstojećem sastanku, obustavljenim projektima, ali i o najavama Dodika da će visokom predstavniku BiH Christianu Schmidtu zabraniti ulazak u RS.

“Nama je važno da damo signal zbog secenionističke politike Dodika. Sebe ne vidimo u stanju da četiri strateška projekta nastavimo, morat ćemo ih obustaviti. Mislim da je loše kada se o takvim mjerama ne porazgovara. I zato smo rekli da ćemo obustaviti projekte. Ipak je čudno da se pribjegne takvim mjerama, a ne razgovarati o tome. Morate shvatiti da njemački porezni obaveznici očekuju kad Njemačka ulazi u ovakve projekte da su oni sigurni”, rekao je Sarrazin, piše N1.

Ponovio je da zbog secionističkih najava i mjera koje se došle iz RS, za njih nije moguće da finansiraju projekte.

“Kod drugih projekata čišćenja mina, i socijalnim oblastima, ostat ćemo aktivni u RS”, dodao je.

Izrazio je da nadu da će razgovarati iskreno sa Dodikom.

“On sigurno neće reći da mu je omiljena savezna vlada, i sigurno ću ja njemu reći šta mi se ne sviđa u njegovoj politici”, istaknuo je.

Dodik je rekao jučer da visoki predstavnik Schmidt od sljedeće sedmice neće moći ući u Republiku Srpsku. Upitali su Sarrazina kako Njemačka gleda na to.

“Do sada nisam mogao pročitati tačnu njegovu formulaciju, ali ako je istina to, mi odlučno odbijamo. To je nekonstruktivno i neodgovorno kako se Dodik tom izjavom odnosni prema funkciji visokog predstavnika i taj način razgovora ne vodi nigdje. To govori više o Dodiku. Nije uredu i protivimo se tome, i to nećemo dozvoliti”, odlučan je Sarrazin.