Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik vstv-a

Nakon što je Parlament BiH zatražio njegovu ostavku, oglasio se i Tegeltija

Milan Tegeltija

On je za N1 ocijenio da je takav poziv na podnošenje ostavki suprotan principu podjele vlasti i predstavlja populizam u svom klasičnom obliku

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija izjavio je da zaključak Predstavničkog doma parlamenta BiH kojim se traže ostavke predsjednika i članova VSTV-a, ni na koji način ne obavezuju ovo vijeće i njegove članove, ocijenivši da dva od tri zaključka predstavljaju direktno narušavanje demokratske podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

“Poslanici parlamenta BiH imaju lak način da se redovnom parlamentarnom procedurom, kroz oba doma parlamenta, riješe ovog saziva VSTV-a, ukoliko im smeta, putem donošenja novog zakona o VSTV-u”, rekao je Tegeltija, nakon što je Predstavnički dom na današnjoj sjednici usvojio zaključke kojima se članovi VSTV-a pozivaju da podnesu ostavke.

On je za N1 ocijenio da je takav poziv na podnošenje ostavki suprotan principu podjele vlasti i predstavlja populizam u svom klasičnom obliku.

“Drugi zaključak Predstavničkog doma oko formiranja istražne komisije parlamenta za ispitivanje stanja u pravosuđu, a posebno u VSTV-u je potpuno van nadležnosti parlamenta BiH i predstavlja grubo miješanje zakonodavne vlasti u rad organa sudske vlasti i kao takav je potpuno besmislen, nedopušten i direktno narušava nezavisnost pravosuđa, te potpuno neprovodiv”, rekao je Tegeltija.

Reagujući na zaključak o donošenju novog zakona o VSTV-u, Tegeltija je podsjetio da je VSTV prošle godine Vijeću ministara odnosno Ministarstvu pravde BiH dostavio inicijativu za izmjenu ili donošenje novog zakona o VSTV-u usklađenog sa preporukama Evropske komisije.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije primio k znanju izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za prošlu godinu, koji je bio osnova za raspravu ovog doma o aktuelnoj situaciji u pravosudnim institucijama BiH sa akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije.

Među usvojenim zaključcima su da VSTV u kompletnom sastavu podnese ostavku, te da se u parlamentarnu proceduru, po hitnoj proceduri, dostave izmjene i dopune zakona o VSTV, kao i da se formira istražna komisija koja bi ispitala rad pravosuđa u BiH.

Sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nisu prisustvovali poslanici SNSD-a, DNS-a i SP-a.