Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oštećenja na 331 objektu

Nakon zemljotresa u Kostajnici četiri objekta predviđena za rušenje, 90 nije bezbjedno

Kostajnica-nakon-zemljotresa-1 (1)

U narednim danima stručnjaci bi trebalo da obiđu još oko 1.000 objekata

Timovi za kategorizaciju i procjenu štete na objektima oštećenim u potresu, koji je 29. decembra 2020. godine pogodio i opštinu Kostajnica u Bosni i Hercegovini, do sada su obišli 722 objekta na području opštine i utvrdili da su na 331 objektu vidljiva oštećenja, od kojih su četiri objekta predviđena za rušenje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Stručnjaci su rekli da na 391 objektu nije evidentirana šteta.

“Dosadašnjim radom stručnjaka na terenu, utvrđeno je da, od 331 objekta kod kojih su utvrđena oštećenja, četiri objekta su svrstana u kategoriju šest koja predviđa njihovo rušenje. U treću, četvrtu i petu kategoriju svrstano je 90 objekata, a procijenjeno je da isti nisu uslovni za boravak lica i da je potrebno uraditi projekat njihove sanacije. U prvu i drugu kategoriju svrstano je 237 objekata, a stručnjaci su procijenili da su isti bezbjedni za boravak lica”, rekla je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju bh. entiteta Republika Srpska Srebrenka Golić.

Kako je ranije dogovoreno na sastanku načelnika Nikole Janjetovića i Golić, timovi koje čine stručnjaci iz Direkcije za obnovu i izgradnju RS i opštine Kostajnica, u najkraćem mogućem roku treba da obiđu sve objekte, njih oko 1700 na području opštine, izvrše kategorizaciju i utvrde stepen oštećenja.

“U narednim danima stručnjaci bi trebalo da obiđu još oko 1.000 objekata, nakon čega će se raspolagati sa tačnim podacima koliku je materijalnu šteta pričinio zemljotres koji je 29. decembra 2020. godine pogodio opštinu Petrinja u Hrvatskoj, a čije posljedice su se osjetile i u opštini Kostajnica”, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.