Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

na zahtjev lokalnih vlasti

Napokon stiglo odobrenje, Oružane snage BiH će gasiti požar u Neumu

Helikopter-OS-BIH-gasenje-pozara

Kako su naveli iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, posade helikoptera su spremne i vrši se potrebna koordinacija sa lokalnom zajednicom radi preduzimanja neophodnih radnji na otpočinjanju akcije suzbijanju požara u opštini Neum

Na zahtjev lokalnih vlasti općine Neum, koje su zatražile pomoć u gašenju požara na ugroženim dijelovima opštine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine dalo je danas saglasnost za angažman Oružanih snaga BiH i njihovu pomoć u gašenju vatre i sprečavanju njenog širenja.

Kako su naveli iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, posade helikoptera su spremne i vrši se potrebna koordinacija sa lokalnom zajednicom radi preduzimanja neophodnih radnji na otpočinjanju akcije suzbijanju požara u opštini Neum.

Navode da će, nakon provođenja pomenutih radnji te kada svi meteo uslovi budu pogodovali, helikopteri OS BiH početi djelovati na navedenom području.

“Ministarstvo odbrane BiH i OS BiH ostaju predani izvršenju svoje misije pomoći civilnim strukturama u odgovoru na prirodne nesreće na cijeloj teritoriji BiH”, poručili su.

“Požar na području Neuma i dalje je aktivan i nije pod kontrolom te ako ne dobijemo zračnu potporu teško da ćemo moći odbraniti naseljena mjesta”, kazao je ranije danas u razgovoru za Fenu načelnik Neuma Dragan Jurković.

– Požar se opet aktivirao u selu Papratnica i širi se prema kućama. Nadam se da ćemo to uspjeti sanirati, ali jak vjetar tu liniju brzo pomjera i teško ćemo obraniti da to ne ode dalje prema Zelenikovcu i Hutovu bez potpore iz zraka – podvukao je Jurković.

Ističe kako je teško procijeniti kolika je toga do sada opožareno, ali da se radi o jako velikoj površini, iako je požar buknuo u utorak.

– Ne možemo još govoriti o konkretnim brojkama, ali u jako kratkom vremenu, u 24 sata opožarena je jako velika površina. Najviše štete požar je napravio maslinicima, stradalo je više od 60 posto maslina u ovom neumskom zaleđu – naglasio je Jurković.

Oružanim snagama (OS) BiH upućen je još u utorak večer zahtjev za pomoć u gašenju požara iz zraka helikopterom.