Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naredna tri dana u BiH intezivne padavine, pripravnost u Banjoj Luci

BiH

U Bosni i Hercegovini u petak će biti oblačno vrijeme s intenzivnijom kišom i pljuskovima.

Očekivana količina padavina od 20 do 40 litara po metru kvadratnom, u Krajini od 40 do 70 litara, lokalno i više. Vjetar će biti umjerne jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka od 10 do 15, na jugu do 17, a najviša dnevna temperatura zraka od 14 do 20, na jug do 25 stupnjeva.

U Bosni i Hercegovini u subotu će biti oblačno vrijeme s kišom i pljuskovima. Očekivana količina padavine je od 15 do 30 litara po metru kvadratnom. Vjetar će biti promjenljivog smjera, prijepodne južnog i jugozapadnog, a poslijepodne zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 15, na jugu do 17, najviša dnevna temperatura od 15 do 21, na jugu i sjeveru zemlje do 24 stepena.

U Bosni i Hercegovini u nedjelju će biti pretežno oblačno vrijeme s kišom i pljuskovima. Očekivana količina padavine je od 10 do 20 litara po metru kvadratnom. Vjetar će biti slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 15, a najviša dnevna temperatura zraka od 12 do 20, na jugu do 23 stepena.

Očekivane količine padavine su okvirne i odstupanja su očekivana.

Uglavnom period s čestim padavinama počet će u četvrtak i očekuje se da potraje do kraja mjeseca, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Zbog prognoze Hidrometeorološkog zavoda RS-a, prema kojoj se na području Banje Luke u večernjim satima 21. maja i u petak, 22. maja, očekuje pogoršanje vremena- obilnije padavine, te porast vodostaja rijeka, odnosno manjih vodotokova bujičnog karaktera, gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović naredio je pripravnost Civilnoj zaštiti i komunalnim preduzećima.

Zatraženo je da kontrolišu stanje oborinske kanalizacije, vodotokova i bujičnih potoka.

Kako se navodi u obavještenju Odsjeka za civilnu zaštitu Gradske uprave Grada Banja Luka, upućenom nadležnim službama i preduzećima, potrebno je da svoje kapacitete stave u stanje pripravnosti da bi mogli pravovremeno i adekvatno intervenirati u slučaju izlijevanja oborinskih voda.

Istovremeno, Odsjek za civilnu zaštitu upozorava stanovništvo u naseljima uz riječne i bujične vodotokove na oprez i preduzimanje neophodnih preventivnih mjera na zaštiti svoje imovine u slučaju potrebe i eventualnog izlijevanja bujičnih potoka.