Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naredne sedmice početak suđenja za zločine u Orašju

Bosnian Croat military forces leader Djuro Matuzovic (r) shakes hands with Bosnian Serb army leader ..

Suđenje desetorici optuženih za zločine počinjene na području Orašja počet će u srijedu 5. jula u Sudu BiH.

Za zločine u Orašju optuženi su Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić, te Mirko Jurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i policije u Orašju te pripadnici Vojne policije.

Istog dana bit će održana i statusna konferencija u vezi s zdravstvenim stanjem Slavka Milovanovića, nekadašnjeg pripadnika rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Skelani, optuženog za zločin u srebreničkom selu Rešagići u maju 1992. godine.

Narednog dana, 6. jula nastavit će se unakrsno ispitivanje optuženog Saše Gavranovića kojem se s Draganom Marjanovićem, Vitomirom Devićem, Zoranom Šljukom i Dragomirom Kezunovićem sudi za ubistva 28 civila počinjena u noći između 17. i 18. juna 1992. na planini Borje (općina Teslić).

Prema optužnici, Marjanović je bio komandir voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.

U ponedjeljak, 3. jula i optuženi Slobodan Karagić će nastaviti sa svjedočenjem u vlastitu korist. On je, kao vođa jedinice “Crvene beretke”, optužen za učešće u nezakonitom hapšenju, zlostavljanju, silovanjima i uništavanju imovine Bošnjaka i Hrvata na području Doboja.

Naredne sedmice u Državnom sudu nastavit će se suđenja i za zločine počinjene u Vogošći, Mostaru, Srebrenici, Zvroniku, Trnovu, Prijedoru, Goraždu, Višegradu, Rudom, Bileći, Zavidovićima, Hadžićima, Sarajevu, Konjicu i Sanskom Mostu.