Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Naredne sedmice počinje obnovljeno suđenje za zločin u Goraždu

sud bih tuzilastvo

Za četvrtak, 18. juna planirano je saslušanje prvog svjedoka na suđenju bivšem ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Draganu Mektiću i ostalima

U petak, 19. juna pred Apelacionim odjeljenjem Suda Bosne i Hercegovine zakazan je početak obnovljenog suđenja Ibri Merkezu kojem je ukinuta presuda za zločine počinjene u Goraždu.

Merkezu je ukinut dio presude kojom je bio osuđen na dvije godine zatvora, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine njegov advokat Senad Bilić. Sud BiH još uvijek nije zvanično saopštio odluku Apelacionog vijeća.

Merkez je optužen da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), nezakonito zatvarao i nečovječno postupao prema srpskim civilima u periodu od sredine jula do 4. augusta 1992. godine.

Za četvrtak, 18. juna planirano je saslušanje prvog svjedoka na suđenju bivšem ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Draganu Mektiću i ostalima.

Mektić se tereti za zloupotrebu položaja pri realizaciji projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je Evropska unija (EU) finansirala sa 198.454 eura u periodu 2015–2017. godine.

U srijedu, 17. juna pred Državnim sudom održat će se izjašnjenje o krivnji Hamzi Labidiju za terorizam.

Labidi se tereti za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji koje su djelovale u sastavu takozvanog “ISIL-a”.

Naredne sedmice planiran je nastavak suđenja Jasminu Keseroviću, Muharemu Duniću, Senadu Kasupoviću, Armenu Dželki i Kemalu Čauševiću za terorizam.