BiH

Naredne sedmice razgovori o eventualnom otkazivanju protesta u RS-u

05/05/2016

Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će naredne sedmice pozvati predstavnike svih stranaka u RS-u te nekih drugih organizacija na zajednički sastanak da bi se postigao dogovor o najavljenim okupljanjima građana, istakavši da protesti nisu rješenje.

Sastanak će biti sazvan, kako je rečeno, s ciljem da se pokuša dogovoriti odustajanje od masovnih okupljanja u RS-u.

Nakon sastanka Dodika s koalicionim partnerima, DNS-a Markom Pavićem i SP-a Petrom Đokićem danas u Prijedoru, ponovljeno je da će vladajuće stranke u RS-u organizovati miting 14. maja u Banjoj Luci, ukoliko Savez za promjene bude organizovao isti dan proteste, ali i da će ga otkazati ako opozicija otkaže svoje proteste.

Istaknuta je i, kako je rečeno, potpuna saglasnost i jedinstvo koalicije u organizaciji mitinga “Srcem za Srpsku” koji ima za cilj iskazivanje podrške RS-u i očuvanju njene autonomije.

Dodik je ipak ponovo naglasio da, ukoliko bude otkazan protest opozicije, bit će otkazan i miting vladajućih stranaka.

Lider socijalista Petar Đokić je rekao da mitingom “Srcem za Srpsku” vladajuće partije žele da pokažu da nisu stranke i vlast, koja nema podršku naroda.

I predsjednik DNS-a Marko Pavić je naveo da najavljeni protesti Saveza za promjene nisu način rješavanja bitnih pitanja za RS, ustvrdivši da imaju drugu pozadinu, koja se mogla vidjeti u zemljama regiona.

SNSD, SP i DNS su, kako je rečeno, u potpunosti dogovorili i zajednički nastup koalicije u svim općinama na lokalnim izborima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.