BiH

Zulum: Od 11. maja stabilizacija vremena

05/05/2016

U Bosni i Hercegovini u narednim danima očekuje se nestabilno vrijeme s lokalnim pljuskovima koji će biti nešto intenzivniji u popodnevnim satima. Ti pljuskovi pogotovo u Krajini mogli bi da budu praćeni grmljavinom, kazao je Feni klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum.

– Jutarnje temperature bit će niske, od 3 do 9 stepeni Celzijusa u Bosni, a u Hercegovini do 12. Maksimalne dnevne temperature u Bosni bit od 16 do 22, a u Hercegovini stepen – dva više – kazao je Zulum.

Dzenan ZulumNaglasio je da se “nestabilno vrijeme prema dugoročnoj progonozi očekuje do 10. – 11. maja”.

– Tek od 11. maja moglo bi da dođe do izvjesnije stabilizacija vremena, odnosno prekida nestabilnosti a to bi pratilo i porast jutarnjih temperatura – kazao je Zulum.

Prema sadašnjim pokazateljima maj bi u pogledu temperature trebao biti u granicama višegodišnjega prosjeka.

– Prosječna temperatura u maju u Sarajevu iznosi 14,1, u Mostaru 17,9, a u Bihaću 15,1 stepen Celzijusa – dodao je Zulum.

Količina padavina bi trebala da budu u granicama višegodišnjega prosjeka. Prosječna količina padavina, između ostalih, u Sarajevu iznosi 82 litra, u Mostaru 102, u Bihaću 116, a u Tuzli 92 litra po metru kvadratnom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.