Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naredne sedmice zaprašivanje protiv komaraca na području TK

zaprasivanje komaraca

Zaprašivanje sa zemlje protiv komaraca na području Tuzlanskog kantona obavljat će se od ponedjeljka 6. juna u slivu rijeke Spreče na području općina: Živinice, Kalesija, Lukavac, Gračanica i Doboj Istok te sliv rijeke Tinje na području općina Srebrenik i Tuzla kao i obale jezera: Modrac, Hazna, Vidara, Snježnica i Plane.

Zaprašivanje će obavljati dva specijalizovana vozila preparatom Neopitroid premiurn, ukoliko meteo uvjeti i temperatura zraka dozvole, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo TK-a.

Tokom zaprašivanja sve osobe a naročito one s hroničnim respiratornim bolestima i dišnim tegobama, kao i hrana, te pčele i sve ostale domaće životinje trebaju se skloniti od direktnog uticaja sredstva koje će se raspršivati.

Iz Zavoda preporučuju prije zaprašivanja skloniti sve životinje i hranu koja se nalazi na otvorenom, a tokom vremena zaprašivanja zatvoriti prozore i boraviti u zatvorenom prostoru.

Svu hranu, voće i povrće koje neće biti moguće zaštititi prilikom zaprašivanja potrebno je nakon zaprašivanja, a prije upotrebe, dobro oprati kako bi se izbjegli mogući neželjeni utjecaji sredstava za adulticidni tretman komaraca.

Upozoravaju se pčelari da preduzmu sve potrebne mjere za zaštitu pčela, a one se sastoje u natkrivanju pčelinjih društava.

Insistira se da se pčelinja društva ne zatvaraju.

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, tretman će se prolongirati za naredni dan, navodi se u saopćenju.