Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Euro 2016: Hodgson najplaćeniji selektor

Roy-Hodgson

Od 10. juna do 10. jula u Francuskoj će se održati Evropskog fudbalsko prvenstvo na kojem će se 24 reprezentacije boriti za naslov šampiona starog kontinenta.

Jasno je da takav veliki događaj plijeni pažnju svjetske javnosti, pa su tako na dnevni red medija došli i selektori nacionalnih timova i njihova primanja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema navodima italijanskih medija najplaćenijeg selektora na Euro 2016 ima Engleska čiji Roy Hodgson zarađuje pet miliona eura godišnje. Slijedi ga italijanski selektor Antonio Conte sa godišnjom zaradom od 4,1 mlilion eura, dok je treći Fatih Terim, selektor Turske sa 3,5 miliona eura.

Zanimljivo tek tada na red dolaze dvojica trenera koji vode aktuelnog svjetskog šampiona Njemačku i akutelnog evropskog šampiona Španiju. Nijemac Joachim Loew zarađuje 3,2 miliona eura, a Španac Vicente del Bosqeue tri miliona godišnje. Selektor domaćina Euro 2016 Didier Deschamps zarađuje nešto više od dva miliona eura godišnje.

Na dnu liste nalazi se Anghel Iordanescu, koji vodi reprezentaciju Rumunije, za svega 120.000 eura godišnje. Najveća nepoznanica kada je u pitanju zarada selektora vezana je za Rusa Leonida Slutskyog, koji je naslijedio Fabia Capella.

On nema fiksnu platu, nego radi isključivo za bonuse čija visina zavisi od rezultata reprezentacije Rusije.