Prognoza vremena

Narednih dana sunčano vrijeme, danas upaljen alarm za cijelu BiH

Sarajevo
05.02.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Panorama Sarajeva uz jutarnje sunce i maglu u dijelovima grada. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Na maglu se upozorava na područjima bihaćke, sarajevske, tuzlanske, banjalučke, fočanske, prijedorske, te višegradske regije

U Bosni je jutros pretežno oblačno vrijeme s maglom po kotlinama i uz riječne tokove. U Hercegovini je pretežno vedro.

Temperature zraka u 7 sati iznosile su: Bjelašnica -4 stepena, Bugojno i Livno 1, Drvar i Sanski Most 2, Banja Luka, Ivan-sedlo, Prijedor i Sokolac 3, Široki Brijeg i Tuzla 4, Doboj, Gradačac, Grude, Sarajevo i Zenica 5, Bihać 6, Mostar i Trebinje 9 i Neum 10 stepeni. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 940 hPa, za 4 hPa je niži od normalnog i lagano raste.

U svim krajevima Bosne zbog magle po kotlinama i uz riječne tokove, odnosno lokalne pojave magle koja se u pojedinim predjelima može zadržavati tokom cijelog dana na snazi je meteoalarm.

Na maglu se upozorava na područjima bihaćke, sarajevske, tuzlanske, banjalučke, fočanske, prijedorske, te višegradske regije.

“Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni lokalno guste magle. Može izrazito uticati na rutinske aktivnosti na otvorenom. Može izazvati kašnjenje letova i zatvaranje aerodroma, otežane uslove za vožnju i duže vrijeme putovanja”, navedeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Danas će u Bosni preovladavati pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Prijepodne u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove s maglom. Tokom dana ponegdje u Bosni može biti slabe kiše ili rosulje. Vjetar u Bosni slab promjenljivog smjera, a u Hercegovini slaba bura. Dnevna temperatura od 6 do 12, na jugu do 15 stepeni.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana je povremeno moguća slaba kiša ili rosulja. Dnevna temperatura oko 8 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

U petak se očekuje pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima i dio prijepodneva u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove može biti magle ili niske naoblake. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura od tri do devet, na jugu do 12, a dnevna od deset do 16 stepeni Celzijusovih.

U subotu se očekuje pretežno sunčano vrijeme. Prijepodne u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove može biti magle ili niske naoblake. Jutarnja temperatura od tri do devet, na jugu do 12, a dnevna od 12 do 18 stepeni Celzijusovih.

U nedjelju se prognozira sunčano vrijeme. Prijepodne u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove može biti magle ili niske naoblake. Jutarnja temperatura od tri do devet, na jugu do 12, a dnevna od 12 do 18 stepeni.

U ponedjeljak se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura od tri do osam, na jugu do 11, a dnevna od osam do 14, na jugu do 16 stepeni.