Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reagovanje na najavu Vlade

Savez samostalnih sindikata BiH: Neprihvatljivo da minimalna plata bude 543 KM

novac marke – DB Fokus

“Kako poslodavci namjeravaju sačuvati neophodnu radnu snagu ako znamo da se već sada bore sa nedostatkom kvalifikovane radne snage?”

Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) smatra neprihvatljivim “najavljeno usvajanje odluke Vlade FBiH o minimalnoj plati u Federaciji BiH u iznosu od 543 KM”.

– Našu zemlju je tokom ove godine napustilo više od 170.000 građana. Među njima je najviše kvalifikovanih radnika koji su bili primorani otići iz domovine da bi sebi i svojim porodicama osigurali normalan i dostojanstven život. Ovih dana na snagu stupa Odluka o dopuni Protokola 6 CEFTA-e kojim se uklanjaju radne dozvole kao prepreka zapošljavanju naših radnika u zemljama potpisnicama ovog sporazuma. Da li Vlada FBiH planira zasutaviti egzodus radnika nudeći im platu od 543 KM? Kako poslodavci namjeravaju sačuvati neophodnu radnu snagu ako znamo da se već sada bore sa nedostatkom kvalifikovane radne snage? – navodi predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović u saopćenju za javnost.

Iz SSS BiH su izrazili uvjerenje da će “zastupnici u Federalnom parlamentu ispoštovati dogovor koji su predstavnici svih klubova zastupnika postigli u Domu sindikata, kada su prihvatili inicijativu SSSBiH da minimalna plata u FBiH bude 1.000 KM i da će ponovo pokazati da su odgovorniji dio vlasti u FBiH i da rade u interesu građana, samim tim i radnika”, saopćeno je iz SSSBiH.