Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sanirana tek trećina objekata

Prošlo je godinu dana od zemljotresa u Kostajnici, neki i dalje žive u kontejnerima

kostajnica – yt

Sedamdesetpetogodišnja Radenka Trivundža ostala je bez krova nad glavom. U razornom zemljotresu srušena joj je kuća. Već godinu dana sama živi u kontejneru za stanovanje. Hladno je, kaže, mora se dobro obući, ali izbora nema. Dok joj ne sagrade kuću

Godinu dana nakon razornog zemljotresa, Opština Kostajnica je sanirala tek trećinu oštećenih objekata. Izvršena je kategorizacija objekata, a veliki problem za isplatu novca za obnovu kuća – predstavljaju neriješeni imovinsko-pravni odnosi, ali i to što građani ne podnose zahtjeve za sanaciju.

Raspisan je tender za gradnju sedam kuća porodicama čije su kuće srušene i koji privremeno žive u kontejnerima za stanovanje, javlja BHRT.

Sedamdesetpetogodišnja Radenka Trivundža ostala je bez krova nad glavom. U razornom zemljotresu srušena joj je kuća. Već godinu dana sama živi u kontejneru za stanovanje. Hladno je, kaže, mora se dobro obući, ali izbora nema. Dok joj ne sagrade kuću.

“Teško je kad nisi u svojoj kući. Ovo gledaš, ovo ništa, samo što ne pada baš na glavu. Hvala im i za ovo. Fali mi moja kuća koje nema”, priča Radenka.

Od 470 podnesenih zahtjeva opštini Kostajnica za sanaciju, do sada je isplaćeno 370. Veliki problem su neriješeni vlasnički odnosi. Građanima je opština isplaćivala za prvu i drugu kategoriju po 6 odnosno 15 maraka po kvadratu, a od treće do pete kategorije od 6.000 do 18.000 maraka.

“Najviše dolje iza kuće puklo, na ćošku je bila pukotina, to sam sanirao i dalje stao. Ima toga još, ali vrijeme ne da, ja sam zadovoljan što se tiče Opštine, koliko su mi dali, ja sam uložio”, kaže Fuad Bosnić.

Za 937 oštećenih objekata u Kostajnici, Vlada Vojvodine donirala je 200.000 maraka u građevinskom materijalu.

“Najveću pomoć Opština Kostajnica dobila je od Vlade Srbije 6,1 milion, od Vlade RS 300.000, od Vijeća ministara 100.000, od Kantona Sarajevo 50.000, Crvenog krsta 160.000”, ističe Nikola Janjetović, načelnik Opštine Kostajnica.

Procijenjena šteta nakon razornog zemljotresa veća je od devet miliona maraka što je tri puta više od godišnjeg budžeta Opštine. Više od 50 odsto građana čiji su objekti u zemljotresu oštećeni, nisu podnijeli zahtjeve za sanaciju, tako da će javni poziv da to učine uskoro biti ponovljen.