Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

federalni premijer

Novalić najavio povećanje najnižih plata u FBiH i poručio da nema “zaključavanja”

Sarajevo: Nastavak suđenja optuženima u aferi “Respiratori”
10.03.2021.,Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Nastavak sudjenja optuzenima u predmetu "Respiratori" u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10,5 miliona KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zastite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina". Premijer Federacije BiH Fadil NovalicrPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

Kaže da Vlada FBiH izbjegava uvoditi pravilo CPT (cijepljen, prebolio, testiran) zbog putovanja, nego da je za to  zadužena IDEEA ili državno ministarstvo civilnih poslova koji su prihvatili da završe ovaj posao

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je kazao kako u 2022. godini očekuje da se iznađe rješenje političke krize u našoj zemlji, naglasio je kako Fedraciju BiH neće ostaviti bez budžeta, da je budžet spreman i prije Nove godine će biti usvojen, iako ne vidi da će biti usvojen na Fiskalnom vijeću jer ga niko nije ni zakazao. Također je najavio i uredbu o najnižoj plati u ovom entitetu.

Fadil Novalić je u intervjuu za BHRT odgovorio na pitanje hoće li se najniža plata u Federaciji povećati na 700 KM.

Rekao je da će se to desiti samo ako se donesu Zakoni o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima.

“Ja sam u toj najavi rekao da će to biti vezano za usvajanje ovih zakona. Međutim da, zaista predugo stojimo na minimalnoj plati i da ona nije društveno prihvatljiva mi smo uradili Uredbu i biće usvojena za par dana. Uredbu u minimalnoj plaći u uvjetima da ne budu usvojena ova dva zakona (Doprinos i dohodak), ali onda to više ne može biti 700 maraka, jer tih 700 maraka računato sa novim zakonom gdje mi spuštamo obaveze da bi se mogla povećati plata. I to će biti svakako negdje oko 550 KM po postojećem zakonu i to će važiti od 1. januara”, saopštio je premijer Vlade FBiH.

Podsjetimo, najniža plaća u FBiH do sada je iznosila 406 maraka.

Usvajanje ove uredbe vjerovatno bi trebalo biti danas za kada je zakazana sjednica Vlade.

Nećemo u “zaključavanja” i rigorozne mjere

Pitanje koronavirusa je mnogo više djelovalo na naše društvo nego na ostalo, kazao je Novalić.

“Djelovanje koronavirusa je bilo vezano za neke naše rigorozne mjere na početku pandemije, 27 hiljada izgubljenih radnih mjesta, zatvorili stanovništvo i pokazalo se da stanovništvo, koje je skoro bilo u ratu i bilo također zatvoreno, je alergično na te stvari. Mnogo puta smo govorili da nećemo govoriti o lokdaunu. To je razlog što ne idemo u rigorozne mjere.”

Kaže da Vlada FBiH izbjegava uvoditi pravilo CPT (cijepljen, prebolio, testiran) zbog putovanja, nego da je za to  zadužena IDEEA ili državno ministarstvo civilnih poslova koji su prihvatili da završe ovaj posao.

“Zato što nas EU tretira kao jednu državu, jedan QR i jedan sistem i nepotrebno je praviti 2-3 ili deset paralelnih sistema i to vani neće piti vodu. Zato smo se mi na određeni način pasivizirali u tom pogledu ali smo dopustitli da postoji deset kantona i deset različitih situacija. Da kantoni koji zapadnu u zonu učestalosti koronavirusa je mogu uvesti. Mi smo i u trećem valu imali sličnu situaciju. Tada su neki kantoni kazali kako nemaju slučajeva oboljelih i preminulih kao npr. u Kantonu Sarajevo i da ne bi oni trebali uvoditi mjere ako to u KS se uvodi. I tada smo relaksirali te odnose.”

“Kao što smo odredili marže za naftu tako ćemo i za struju”

Novalić je komentarisao i najaveljna poskupljenja struje.

“Mi smo se opredijelili kao društvo da idemo u zajednicu država koje preferiraju slobodno tržište. To podrazumijeva i usvajanje zakona koji će omogućiti takvo tržište. Tako je i sa strujom. Struja je na slobodnom tržištu, prihvatili smo to i moramo igrati po tim pravilima. Takvi su i naši zakoni koji kaže da je ovo tržišno snadbijevanje. Struja je poskupila četiri do pet puta na svjetskim tržištima, a mi smo dužni ratiti svjetska tržišta. U našim zakonima i u formuli izračuna cijene, mi smo se obavezali da nećemo praviti tržišnu deformaciju nego ćemo pratiti to tržište. Eh, to tržište je tako eskaliralo da ga mi ne možemo pratiti.”

Nismo mi bogata zemlja, kazao je Novalić.

“Naša privreda ni naši stanovnici nisu bogati, i mi naravno kao država moramo intervenirati. Međutim, da bi intervenirali moramo promijeniti taj zakon koji govori o slobodnom tržištu. Mi dovedemo jedan član koji će omogućiti vladi da kada je deformacija cijene na tržištu veća od 50 posto smatramo da je nepodnosiva za našu privredu. tada mi kao država možemo privremeno intervenirati i suspendirati tržište. Kao što smo odredili maržu za nafti i 17 prehrambenih proizvoda, tako i za ovo moramo kroz zakon dobiti pravo za to. Čim dobijemo dozvolu parlamenta mi ćemo za jedan dan odrediti cijenu i mjeru.”