Narodna skupština RS razmatra dodatno zaduženje za UKC Banja Luka

ukc-banja-luka

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja RS-a prema Evropskoj investicionoj banci /EIB/ za dodatno finansiranje po projektu bolnica u RS-u kojom su predviđena dodatna sredstva od 15 miliona eura za Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske.

Cilj obezbjeđenja dodatnih kreditnih sredstava je da se omogući funkcionisanje tehničko-ekonomskog bloka u kapacitetu koji će moći da opslužuje sve sadržaje koji čine UKC, zajedno sa budućim medicinskim kampusom.

Predstavnik Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Siniša Janjetović rekao je da odluka predviđa dva moguća načina otplate tranše, u anuitetima i u cjelosti uz propisane uslove.

“U oba slučaja predviđena je fiksna ili promjenljiva kamata u zavisnosti u kojoj valuti se povlači kredit, sa fiksnim intervalom, izračunata po proceduri EIB-a”, rekao je Janjetović obrazlažući ovu odluku.

On je dodao da se kredit povlači u tranšama i to najviše u pet tranši u minimalnom iznosu tri miliona eura, a prilikom povlačenja svake tranše Republika Srpska će se opredijeliti za valutu povlačenja i otplate, kamatu i datume plaćanja.

U odluci je navedeno da se iz kreditnih sredstava ne mogu plaćati carine, porezi i druge naknade za radove, usluge i robu finansirane po projektu, te da zatezna kamata iznosi Euribor plus dva odsto godišnje, odnosno fiksna kamata plus dva odsto godišnje, a prema pravilima EIB-a.

Studija izvodljivosti, koja će biti urađena, pokazaće da li je potrebno ići u smjeru rekonstrukcije i dogradnje postojećeg objekta tehničko-ekonomskog bloka ili izgradnju novog, kao i potrebe za njegovim opremanjem.

Riječ je o dodatnim sredstvima po projektu koji je prvobitno iznosio 100 miliona eura za izgradnju nove bolnice u Bijeljini i rekonstrukciju i opremanje Kliničkog centra Banjaluka, a odluku o tom zaduženju Narodna skupština je donijela u junu 2011. godine.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić rekao je da podržava svako zaduženje kada je riječ o zdravstvu, ali da zaduženja nemaju smisla ukoliko se ne uradi reorganizacija tog sektora.

U toku je polusatna pauza nakon koje slijedi izjašnjavanje o apsolviranim tačkama dnevnog reda.