Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NS: Kad budemo u skupštinskoj većini, prvo zakon o porijeklu imovine

BiH

nasa_stranka

Prvo što će Naša stranka učiniti kad postane dio skupštinske većine u Kantonu Sarajevo, a ubijeđena je da će to i postati nakon 2017. godine, bit će donošenje zakona o ispitivanju porijekla imovine koji će se odnositi na izabrane zvaničnike i imenovane rukovodioce u javnom sektoru.

To je rečeno na pres-konferenciji održanoj povodom dvije godine djelovanja Vlade Kantona, na kojoj je predsjednik Predrag Kojović najavio da se Naša stranka zalaže za ujedinjenje ljevice kako bi eventualno zajednički nastupili na izborima 2018. godine.

Kojović i drugi rukovodioci te stranke govorili su o učincima aktuelnih vlasti u Kantonu u protekle dvije godine mandata i u tom kontekstu naveli veoma loše stanje u javnim preduzećima poput „Vodovoda i kanalizacije“ i GRAS-a. Prethodno su ustvrdili da stranke na vlasti, uobičajeno, dijele međusobno zone uticaja nad javnim preduzećima. Politički uticaj i nedostatak hrabrosti za suočavanje s problemima označili su glavnim krivcem za loše upravljanje ovim i drugim javnim preduzećima.

I u sektorima obrazovanja i zdravstva stanje je loše, rekla je poslanica Naše stranke u aktuelnom sazivu kantonalne skupštine Sabina Ćudić, dok je predsjednik kantonalnog odbora Vibor Handžić izjavio da će stranka uputiti više od 40 amandmana na predložene kantonalne zakone o osnovnom i srednjem obrazovanju.

Edin Forto, također poslanik u kantonalnoj skupštini, izjavio je da Naša stranka godinama predlaže rješenja, primjerice stečaj za preduzeće GRAS, ali ne kao način za likividaciju već za ozdravljenje firme.

– Stanje u kojem se nalazi Kanton Sarajevo ne možemo nazvati zadovoljavajućim. Izgubljeno je povjerenje u ljude koji vode procese i koji se bave politikom – korupcija, kriminal i nepotizam osnovni su problemi društva. Ovo su prve rečenice ekspozea koji je premijer Kantona Sarajevo izložio prije dvije godine. Nažalost, te ocjene još važe kada govorimo o stanju u Kantonu – zaključio je Predrag Kojović.

Podsjetio je da je Naša stranka prošle godine uputila u proceduru zakon o porijeklu imovine, s ciljem rješavanja problema korupcije, ali nakon usvajanja nacrta, taj akt je blokiran i završio u ladici, dodaje Kojović.

Poslanica Sabina Ćudić rekla je da se i u obrazovanju i u zdravstvu pokušavaju ostvariti radikalne uštede, ali na teret krajnjih korisnika, građana, a ne na račun privilegiranih slojeva bliskih politici.

– To nisu reforme, kao što škola bez školskog pedagoga nije škola, kao što bolnica bez pedijatra, anelgetika, anestezije i reagensa – nije prava bolnica. Pozivam ministra i premijera da prvi put posjete škole i suoče se s djecom, pedagozima i roditeljima škola koje dugoročno planiraju ukinuti – dodala je Ćudić.

Predsjednik kantonalnog odbora Naše stranke Vibor Handžić kazao je da je „Kanton Sarajevo, s najboljom finansijskom zaleđinom i kao u velikoj mjeri autonoman nivo vlasti, najbolji dokaz sa svojom sadašnjom situacijom da SDA ne zna napraviti uređen sistem, čak i kad nije u koaliciji sa HDZ-om ili SNSD-om. Niko im ovdje ne pravi blokade, ali postavljajući nestručne i neodgovorne ljude na funkcije, oni su doveli do toga da Sarajevo kao metropola nema vode, nema čist zrak, nema pristojan javni prevoz, nema sigurne ulice i mnoge druge stvari, koje čine minimum uvjeta za dostojan život“.

Naša stranka će nastaviti nuditi konkretna rješenja u svim ovim oblastima, a Vlada ima izbor – ili da ih počne provoditi i raditi u interesu građana „ili ćemo čekati do 2018. kada ćemo, uvjeren sam, konačno imati odriješene ruke da uredimo KS“, kazao je Handžić.