usvojena inicijativa

Naša stranka o betonskim zidovima na Drini: Uskoro sankcije

zid drina1

Inicijativu su podnijele zastupnice Naše stranke Nasiha Pozder i Sanela Klarić

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH usvojena je inicijativa za provođenje hitnog inspekcijskog nadzora u cilju poštivanja Rješenja Federalnog ministarstva prostornog uređenja koje se tiče zabrane daljnjih radova na obaloutvrdi u Goraždu.

Inicijativu su podnijele zastupnice Naše stranke Nasiha Pozder i Sanela Klarić.

“Resorno ministarstvo je u augustu prošle godine poništilo rješenje za izgradnju obaloutvrde na Drini u vidu betonskih zidova koji su građanima priječili prilaz i pogled na tu rijeku. Naloženo je, također, da se sve vrati u prvobitno stanje što znači rušenje do sada izgrađenih betonskih zidova te obustavu svih daljnjih radova.

Današnje usvajanje inicijative podrazumijeva da će federalna inspekcija izaći na teren i utvrditi ko je odgovoran zato što se nije postupilo po rješenje nadležnog ministarstva, što će za odgovorne značiti i sankcije. Također, ispitat će da li je nakon zabrane daljnje gradnje nastavljeno s finansijskim transakcijama koje bi bile podrška nastavku gradnje. Kreditor ovog projekta je Svjetska banka i nadamo se da su nakon poništenja rješenja o gradnji i oni prestali s daljnjim finansiranjem ovog projekta”, kažu iz Naše stranke.

U vezi s današnjim usvajanjem inicijative, skreću pažnju i na činjenicu da su 22 zastupnika bila suzdržana:

“Ono što je loše je da je čak 22 zastupnika/ce smatralo da ne treba podržati inicijativu da se ispoštuje rušenje bespravnog objekta, odnosno rješenje Vlade FBiH. Još lošije je da su to uglavnom zastupnici većine, koji ovim pokazuju da ne poštuju vlastitu Vladu. To također dosta govori o stanju unutar vladajuće većine, pored toga što govori o nedostatku svijesti o čuvanju životne sredine“, rekli su iz Naše stranke.