Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nasiha Pozder: Novalićeva vlada iznevjerila je Goražde

nasiha pozder

Indolentnost i izostanak strateškog i vizionarskog pristupa Vlade Federacije BiH u vođenju razvoja našeg društva, evidentna je svih proteklih četiri godine njihovog mandata. Kad su u pitanju Goražde i goraždanska regija u pitanju ta indolentnost je možda i najvidljivija, komentira Naiha Pozder, nositeljica liste Naše stranke za Federalni parlament:

„Već naviknuti da svake izbore vlast otvara hidrocentralu Vranduk, ove izbore su nas možda iznenadili jer su najave investicija prebacili u Bosansko-podrinjski kanton i priču o brzoj cesti Sarajevo – Goražde. Očito da su 23 godine bile neophodne da se shvati neophodnost povezivanja Goražda s ostatkom države i entiteta, budući da je ovaj putni koridor i njegova važnost spomenuta još u Dejtonskom sporazumu.

Budžet Federacije za 2018. godinu iznosio je blizu 3 milijarde KM. Građevinski sektor i kapitalni projekti koji ga mogu pokrenuti, a preko građevinskog i sve ostale grane privrede, pa tako i značajno ravnomjerniji razvoj općina i kantona dalje od Sarajeva, su ono što društvu treba i što slušamo u govorima svih vlada. Međutim, iz budžeta od 2,88 milijardi KM za infrastrukturne, za kapitalne projekte izdvojeno je svega 183 miliona KM. Iz ovih sredstava u decembru 2017.god. premijer je najavio realizaciju četiri važna putna pravca, odnosno početka njihove realizacije. Pored I Sarajevske transverzale i Mostarske obilaznice, sredstva su planirana i za LOT 1 brze ceste Sarajevo – Goražde. Ovaj dio brze ceste se odnosi na tunel Hranjen koji ranije nije bio spominjan kao jedno od rješenja.

Sarajevsku I transverzalu još nismo ugledali, čak ni u projektnom smislu, Mostarska obilaznica se čini projektom bez kraja, ali smo zato tunel Hranjen imali priliku vidjeti kroz 3D animaciju što bi nažalost još dugo moglo biti sve od ove brze ceste.

Premijer Novalić je za svog mandata, Goražde posjetio jednom 2016.godine i pred početak kampanje u septembru 2018.godine. Moguće da bi da je više radio i više insistirao na izdvajanjima za ovakve projekte, imao više razloga i kraći put kojim bi češće posjećivao ovaj kraj.“