Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nastavak projekta “Hljeb i mlijeko za penzionere”

penzije penzioneri

Općina Centar Sarajevo godinama brigu o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva stavlja među najprioritetnije aktivnosti. Jedan od projekata koji Općina Centar podržava godinama je projekat „Hljeb i mlijeko za penzionere“ u okviru kojeg obezbjeđuje po 50 maraka mjesečno za više od 400 socijalno ugroženih starijih sugrađana kao participaciju za kupovinu osnovnih životnih namirnica – hljeba i mlijeka.

U budžetu središnje sarajevske Općine u 2016. godini za ovu namjenu izdvojeno je 278.000 KM.

Kako bi što više naših starijih sugrađana koji su u stanju socijalne potrebe dobilo ovu vrstu pomoći, na prijedlog Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegle i raseljene osobe, a na inicijativu Komisije za statusna pitanja građana treće životne dobi koju je usvojilo Općinsko vijeće Centar, općinski načelnik je donio izmjene i dopune Pravilnika o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu stalne novčane pomoći penzionerima u stanju socijalne potrebe i licima starijim od 60 godina koja nemaju nikakva primanja, saopćeno je iz pres službe Općine Centar.

Izmjenama je omogućeno da ovu vrstu pomoći dobiju socijalno ugroženi penzioneri kao i osobe bez primanja koje su starije od 60, a ne od 65 godina kako je to bilo ranije. Jedan od kriterija do sada je bio da ukupan prihod domaćinstva ne može biti veći od 326 KM (minimalna penzija), dok je sad taj cenzus povećan na 350 KM.

Izvršene su i izmjene kod propisane kvadrature stana u kolektivnim i individualnim stambenim objektima gdje žive ove socijalno ugrožene kategorije.

– U budžetu Općine za ovu namjenu izdvojeno je 278.000 maraka i to 240.000 maraka za socijalno ugrožene penzionere i 38.000 maraka za socijalno ugrožene osobe preko 60 godina koje nisu ostvarile pravo na penziju. Na novoj revidiranoj listi trenutno imamo 369 penzionera sa minimalnim primanjima i 52 socijalno ugrožene osobe preko 60 godina koje nisu ostvarile pravo na penziju. Do sada je u ovoj godini za realizaciju ovog projekta utrošeno 221.500 KM. Projekat koji je pokrenut 2009. godine se pokazao se kao pun pogodak, jer nam korisnici pomoći govore da 50 KM koje dobiju početkom svakog mjeseca od Općine Centar u okviru ovog projekta dobro dođe, posebno u situacijama kada isplate penzija kasne – kazala je stručni saradnik iz oblasti socijalne zaštite u Službi za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica Općine Centa Mersida Veiz.