vstv bih

Nastavak rada Drugostepene disciplinske komisije u predmetu Tadić u septembru

vstv (1)

Novi član Drugostepene disciplinske komisije u navedenom disciplinskom predmetu nije imenovan

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Halil Lagumdžija donio je odluku kojom je člana VSTV-a BiH Mahmuta Švraku isključio iz rada u Drugostepenoj disciplinskoj komisiji protiv tužene Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, zbog skorog isteka mandata na mjestu člana VSTV-a BiH, čime mu prestaje mandat i u svim tijelima VSTV-a BiH, pa tako i u disciplinskoj komisiji.

Rad drugostepene disciplinske komisije u ovom predmetu faktički, do danas, nije ni počeo, a zbog zahtjeva za izuzeće članova komisije i Vijeća, podnijetog od tužene i njenog punomoćnika, čime je postalo neizvjesno da li bi drugostepena disciplinska komisija rad u ovom postupku mogla dovršiti do isteka mandata Mahmuta Švrake.

U slučaju da se to desi, odnosno da drugostepeni disciplinski postupak do tada ne bude završen, sve preduzete radnje morale bi se izvesti ponovo, saopćeno je iz VSTV-a.

Novi član Drugostepene disciplinske komisije u navedenom disciplinskom predmetu nije imenovan.

Drugostepene disciplinske komisije sačinjene su isključivo od članova VSTV-a BiH, na način da u drugostepenoj disciplinskoj komisiji za tužioce moraju biti najmanje dva tužioca.

Zahtjev potpredsjednice VSTV-a BiH Biljane Simeunović za izuzećem iz odlučivanja u ovom disciplinskom postupku predsjednik VSTV-a BiH je prihvatio.

Članica Vijeća Berina Alihodžić je bila član prvostepene disciplinske komisije u navedenom postupku, zbog čega ne može biti u drugostepenoj disciplinskoj komisiji. Član Vijeća Slavo Lakić je već ranije određen za člana ove disciplinske komisije, zajedno sa članom Vijeća sudijom Mustafom Šabićem.

Od članova Vijeća iz reda tužilaca ostala je neangažirana – potencijalni kandidat za člana drugostepene disciplinske komisije u ovom predmetu jedino članica Vijeća Željka Radović.

– Kroz medije je plasirana informacija da je Željka Radović u ovom predmetu u sukobu interesa zbog činjenice da je njena kćerka zaposlena u Tužilaštvu BiH. Na zahtjev predsjednika VSTV-a Radović se izjasnila, da, iako uvijek radi objektivno i odluke donosi nepristrasno, zbog svih dešavanja, u cilju očuvanja digniteta i izbjegavanja bilo kakve sumnje, ne želi učestvovati u radu Vijeća u vezi sa ovim disciplinskim postupkom i navela da, u svakom slučaju, odluku donosi predsjednik VSTV-a BiH – saopćeno je.

Imajući u vidu sve to, u situaciji kada nije moguće izabrati člana Vijeća iz reda tužilaca kojim bi se mogla izvršiti popuna upražnjenog mjesta člana drugostepene disciplinske komisije, jedino moguće rješenje je sačekati popunu Vijeća članovima koji dolaze iz reda tužilaca, što će se desiti u septembru.