Sarajevo

Nastavljaju se razgovori o izmjenama Izbornog zakona, danas detaljnije o blokadama u FBiH

pregovori-izborni-zakon-izetbegovic

“Čak ni same izborne jedinice ne smiju, niti kriteriji biti, po onome što nam je rekla Venecijanska komisija, etnički bazirane”, rekao je Izetbegović

Pregovori o izmjenama Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine u Sarajevu će biti nastavljeni i danas, četvrti dan zaredom.

Sastanci domaćih zvaničnika sa specijalnim izaslanikom za izbornu reformu Sjedinjenih Američkih Država Matthewom Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst, kako je najavljeno, počet će već u 08.30 sati.

Jučer su se sa međunarodnim predstavnicima ponovo sastali lideri SDA i HDZ-a BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, da bi im se u poslijepodnevnim satima pridružili i predstavnici opozicije.

Izetbegović je u izjavi novinarima kazao kako je dobro da su u razgovorima učestvovali svi predstavnici parlamentarnih stranaka. Prema njegovim riječima, dogovoreno je da se jutros krene ozbiljnije sa razmatranjem blokada u Federaciji BiH.

On je kazao da etnički prefiks “mora otpasti“, dodajući da je to “stav Venecijanske komisije, nas sviju“.

“Čak ni same izborne jedinice ne smiju, niti kriteriji biti, po onome što nam je rekla Venecijanska komisija, etnički bazirane”, rekao je Izetbegović.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić izjavio je da je plan osigurati podršku lidera SNSD-a Milorada Dodika da se ide u indirektni izbor članova Predsjedništva BiH, s čim se slažu i predstavnici opozicionih partija.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović i juče je izbjegao novinare, dok predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nije prisustvovao ovoj rundi razgovora jer se nalazi u Moskvi.