Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MCP BiH

Nastup srednjoškolaca RS-a u Beogradu iskorišten u političke svrhe

rs

U saopćenju Ministarstva ističe se da je skandalozno da se kroz mlade i sport “i dalje nastavlja prezentirati politika manjeg bh. entiteta i Republike Srbije prema Bosni i Hercegovini”

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine (MCP BiH) oštro osuđuje postupak bivšeg odbojkaškog reprezentativca i predsjednika Saveza za školski sport Srbije Željka Tanaskovića, koji je zloupotrijebio srednjoškolce Republike Srpske u političke svrhe, jer je, kako sam navodi u svojim medijskim istupima, kao predsjednik odbora u Svjetskoj sportskoj školskoj federaciji uspio izlobirati da srednjoškolci iz Republike Srpske nastupaju pod zastavom RS-a kao samostalne države na Svjetskom prvenstvu u fudbalu za srednje škole koje se ovih dana održava u Beogradu.

U saopćenju Ministarstva ističe se da je skandalozno da se kroz mlade i sport “i dalje nastavlja prezentirati politika manjeg bh. entiteta i Republike Srbije prema Bosni i Hercegovini”.

– Mladi Republike Srpske ne mogu predstavljati jedan entitet na takmičenju gdje se okupljaju međunarodno priznate zemlje svijeta. Postavlja se pitanje i odgovornost Svjetske sportske školske federacije koja je dozvolila ovoliko uplitanje politike. Stoga je Ministarstvo civilnih poslova BiH uputilo protestno pismo u kojem izražavamo zabrinutost i razočaranost zbog situacije koju su i sami proizveli, te ih pozivamo na odgovornost jer su, namjerno ili ne, doveli u pitanje integritet Bosne i Hercegovine kao međunarodno priznate države – saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Iz Ministarstva postavljaju pitanje zašto službenim putem nije obaviješteno da se jedan entitet na tom takmičenju želi predstaviti kao država, te upućuje protest Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske i Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije koja, kako se navodi u saopćenju, “zajedničkim djelovanjem, sasvim svjesno i ciljano ruše integritet države Bosne i Hercegovine, dozvoljavajući i podržavajući nastup srednjoškolaca na svjetskoj smotri uime Republike Srpske kao države”.