Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

obilježen povratak

NATO pozdravlja ponovno učešće Velike Britanije u NATO misiji u BiH

FIELD GENERAL (1)

Prelazak dva britanska štabna oficira iz EUFOR-a u NATO u ponoć 31. decembra je osigurao da zvanično prisustvo Ujedinjenog Kraljevstva ovdje nije prekinuto niti sekundu, poručio je birgadni general Eric Folkestad, komandant NATO Štaba Sarajevo

Birgadni general Eric Folkestad, komandant NATO štaba Sarajevo, bio je u petak domaćin ceremonije kojom je obilježen povratak Ujedinjenog Kraljevstva u misiju NATO-a u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Velika Britanija je prošli mjesec završila svoju 15-godišnju misiju u Operaciji Althea, što je bila posljednja faza 28 godina dugog vojnog prisustva Ujedinjenog Kraljevstva u međunarodnim misijama u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima brigadnog general Folkestada, prelazak dva britanska štabna oficira iz EUFOR-a u NATO u ponoć 31. decembra je osigurao da zvanično prisustvo Ujedinjenog Kraljevstva ovdje nije prekinuto niti sekundu.

“Zbog toga sam sretan što imamo priliku prepoznati i zahvaliti se Ujedinjenom Kraljevstvu na njihovom doprinosu te žrtvi njenih vojnih lica, u osiguranju mira, bezbjednosti i prosperiteta za BiH”, rekao je Folkestad.

Tokom ceremonije, Matthew Field, britanski ambasador u BiH, naglasio je kako “ovaj prelazak odražava jak interes Ujedinjenog Kraljevstva za nastavkom napretka koji su Oružane snage BiH već napravile, kao rijetka uspješna priča o integraciji i jedinstvu.

“Ova dva (britanska) štabna oficira NATO-a su materijalizacija ovog angažmana i ja sam uvjeren da će oni doprinijeti jačanju našeg kolektivnog zalaganja u misiji NATO-a ovdje”, rekao je britanski ambasador.