BiH

NB: Diplomatska mreža odavno postala destinacija “uhljebljenih” osoba

20/09/2018

Da je privatizacija institucija i kompletnog sistema države Bosne i Hercegovine dosegla svoj vrhunac, svjedoči i diplomatsko-konzularna mreža koja je odavno postala destinacija “uhljebljenih” podobnih osoba iz vladajućih političkih stranaka, kaže se u saopćenju za javnost Nezavisnog bloka.

Nezavisni blok i kandidat za člana Predsjedništva BiH, Senad Šepić, tvrde da imaju rješenje.

– Iz iskustva kao predsjedavajući Delegacije BiH pri Vijeću Evrope, imao sam prilike upoznati i raditi sa dosta naših ambasadora i diplomatskog osoblja. Ima tu dobrih, profesionalnih ljudi, ali, nažalost, veliki broj njih je nesposoban i postavljen po privatnoj osnovi, po porodičnoj i stranačkoj liniji. Ozbiljne zemlje tako ne rade i brinu o svojoj diplomatsko-konzularnoj mreži.

Kao član Predsjedništva BiH, najprije želim vratiti ugled našoj zemlji i izboriti se protiv priče o BiH kao neuspješnoj i propaloj zemlji. Želim vratiti i Bošnjacima poziciju aktivnog aktera regionalnih i evropskih poslova. Kao predsjedavajući Subkomiteta za vanjske poslove Parlamentarne skupštine Vijeće Evrope, znam koliko je važno imati državotvorni stav i lobirati za našu zemlju.

Predložit ćemo adekvatan zakon o vanjskim poslovima i konačno uspostaviti diplomatsku akademiju, što tražim u Parlamentu još od 2014, te razvijati ekonomsku diplomatiju koja mora biti servis bh. privredi, što će biti moji prioriteti u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Sarajevo i BiH trebaju biti most gdje će se graditi dobri odnosi, a ne mjesto preko kojeg će se prelamati regionalni i strani interesi”, izjavio je Senad Šepić, kandidat za člana Predsjedništva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.