Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ne zna se hoće li Srbija tražiti izručenje Orića

BiH

oric reakcija

Ministarstvo pravde Srbije ne može potvrditi da li će zatražiti izručenje Nasera Orića, koji je u Švicarskoj uhapšen po Interpolovoj potjernici raspisanoj na zahtjev Srbije.

Milica Vučković iz Ministarstva pravde Srbije rekla je da nemaju zvaničnu potvrdu hapšenja, te da sve što zna su nezvanična saznanja iz medija.

[pull_quote_right]Orić je uhapšen na granici između Francuske i Švicarske, nakon što je išao da obilježi 20. godišnjicu genocida u Srebrenici[/pull_quote_right]

Ministarstvo pravde BiH također nije moglo da potvrdi Orićevo hapšenje, niti da li je upućen protest zbog raspisivanja potjernice.

Advokat Lejla Čović koja brani Orića je kazala da još nije jasno na osnovu koje je potjernice uhapšen, jer je onu iz januara 2014. godine Interpol izbrisao.

– Prema rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) ako jedna država podigne potjernicu ima pravo da se uloži protest i onda bi trebalo da dođe do skidanja potjernice. Što znači da u ovom slučaju Orić ne može biti izručen Srbiji – kazala je Čović u izjavi za BIRN, Justice report.

[pull_quote_center]Orić je bio u Haagu i ako je kriv zašto nije osuđen – pita se Subašić[/pull_quote_center]

Orić je uhapšen na granici između Francuske i Švicarske, nakon što je išao da obilježi 20. godišnjicu genocida u Srebrenici.

Zajedno sa njim bio je i načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković, koji je potvrdio da je pretresen zajedno s njim i skinut do gole kože.

– Držani smo četiri i po sata na granici. Potom su izveli Orića s lisicama – kazao je Duraković istaknuvši da se Orić okrenuo i rekao: “ne znam šta se dešava i šta je razlog”.

Duraković je pitao graničnu policiju Švicarske i odgovorili su mu da se radi o crvenoj Interpolovoj potjernici iz Beograda.

Predsjednica Udruženja “Majke enklave Srebrenice i Žepe” Munira Subašić kazala je da je hapšenje Orića “kukavičko jaje koje se potura nama muslimanima”.

[pull_quote_left]To je još jedna nepravda – kazao je Divjak[/pull_quote_left]

– Orić je bio u Haagu i ako je kriv zašto nije osuđen – pita se Subašić, odgovarajući da Naser nije kriv već je kriva politika.

Jasna Šarčević Janković iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije potvrdila je da je Orić osumnjičen za ratni zločin počinjen u selu Zalazje kod Srebrenice. Nije mogla dati više detalja.

Republika Srbija je prethodno zbog sumnje da su počinili ratne zločine zatražila raspisivanje potjernica protiv Jovana Divjaka i Ejupa Ganića.

Oni su bili uhapšeni, ali Austrija nije dozvolila izručenje Divjaka Srbiji, kao ni Velika Britanija Ganića.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović kazao je da je presretan zbog hapšenja Orića i dodao da se nada da je ovo početak “utvrđivanja istine o zločinima nad Srbima”.

– Mogu reći samo napokon! Nadam se da će biti pravde da se on i pojavi na optuženičkoj klupi. Mi znamo za velike zločine koje je on činio u Podrinju. Samo se nadam da Srbija sada neće podleći međunarodnom pritisku, jer će biti pritisaka kao i ranije – rekao je Mitrović.

Ejup Ganić je prokomentarisao za BIRN da je Orić oslobođen u Haagu i da je ova potjernica Srbije negiranje rada Haškog tribunala.

– Srbija je uvijek smatrala da svi oni koji su protiv Miloševićevog režima treba da budu pohapšeni. To je njihov aksiom – kazao je Ganić, član ratnog Predsjedništva BiH.

Divjak, bivši general Armije BiH kazao je da se Orić nije trebao igrati vatrom i napuštati BiH.

– Iznenađen sam, na osnovu čega je uhapšen, na osnovu čega ga Srbija traži, pa i Haag ga je oslobodio. To je još jedna nepravda – kazao je Divjak, ističući da bi BiH trebala više da se angažuje jer nije usuglasila svoje odnose sa Srbijom.

Tužilaštvo BiH i Srbije potpisali su protokol o saradnji i procesuiranju ratnih zločina, koji obuhvata razmjenu podataka i predmeta.

– Ako postoji određen problem onda se to rješava na nivou država – dodaje Divjak, saopćio je Justice Report, online publikacija Balkanske istraživačke mreže BiH.