Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Poslanici iz RS glasali protiv osude genocida u Srebrenici

10/06/2015

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili su usvojiti Rezoluciju o Srebrenici koju su predložili SDP-ovi poslanici Denis Bećirović i Mirsad Mešić, te BPS-ov Zaim Backović.

Iako su predlagači imali namjeru da ovaj dom osudi najstravičniji zločin nakon Drugog svjetskog rata u Evropi u kojem je mučki ubijeno više od 8.000 ljudi tog 11. jula 1995. godine, poslanici iz Republike Srpske glasali su protiv toga.

[pull_quote_right]Dozvoljeno prisustvo SNSD-ovi poslanika koji su odbili ovaj dokument što je pomoglo da ne bude dovoljno entitetske većine[/pull_quote_right]

Tako su s 25 glasova “za”, 13 protiv i četiri suzdržanih poslaničkih glasova odlučili ne osuditi sve zločine u BiH, odati počast svim žrtvama genocida i izraziti najdublje saučešće porodicama stradalih u genocidu.

Predstavnički dom odbio je da Rezolucijom oda počast svim nevino stradalim žrtvama u BiH od 1992. do 1995. godine bez obzira na njihovu naciju i vjeru, kao i da podrži Rezoluciju o Srebrenici Evropskog parlamenta iz 2009. godine.

Kako bi jasno kazali da RS neće podržati ovu Rezoluciju poslanici SNSD-a vratili su se na sjednicu, koju su na početku napustili jer nije podržan njihov prijedlog da se s mjesta predsjedavjućeg Doma smijeni Šefik Džaferović (SDA), što je njihova praksa posljednjih 13 sjednica.

Iako je Bećirović upozoravao da su odlasci sa sjednica i vraćanje na glasanje kršenje Poslovnika, to mu je osporeno te je dozvoljeno prisustvo SNSD-ovi poslanika koji su odbili ovaj dokument što je pomoglo da ne bude dovoljno entitetske većine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.