Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki ambasador

Nelson: Građani zaključuju da pravosuđe u BiH radi za političare a ne za njih

eric nelson sloboda medija

Tužioci i istražitelji trebaju preuzeti više odgovornosti tako što će biti nezavisni bez priklanjanju političkim utjecajima

Američki ambasador u BiH Eric Nelson kazao je da je u BiH vidljiv neuspjeh sistema da se izbori protiv korupcije. On je kazao da Američka vlada iskazuje zadovoljstvo izvještajem o odgovoru pravosuđa na korupciju kojeg su sačinili zajedno sa OSCE-om.

Piše: A. DUČIĆ

-Vidimo da nekim pravosudnim procesima upravljaju političke snage, a ne vladavine prava. Građani zaključuju da pravosudni sektor radi za političare a ne za građane. Korupcija može koštati ljude života. Istrage i procesuiranje korupcije trebaju biti glavni prioritet pravosudnog sektora i agencija – kazao je Nelson.

SAD ulažu značajne resurse u istraživanju korupcije i nastavit ćemo podržavati sposobne i hrabre tužitelje i istražitelje koji su pokazali rezultate.

-Ali građani u BiH žele vidjeti više rezultata. Oni ne zaslužuju nedostatak rezultata. Jedini je to preduslov da se izgradi povjerenja u pravosuđe. Tužioci i istražitelji trebaju preuzeti više odgovornosti tako što će biti nezavisni bez priklanjanju političkim utjecajima. Glavni tužioci ih ne smiju podrivati. Ovaj izvještaj oslikava da je potrebno povećanje transparentnosti u procesuiranju korupcije – kazao je Nelson.

On se tokom svog obraćanja dotakao veoma važnih zakona o VSTV-u, te o sukobu interesa. Između ostalog ukazao je na značaj istraživačkog novinarstva, zahvalivši istraživačkim novinarima na njihovom radu.