Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šefica Misije OSCE-a

Kathleen Kavalec: BiH ima sindrom nekažnjivosti korupcije

kavalec (1)

Nalazi u izvještaju OSCE-a otkrivaju neuspjeh u procesuiranju teških slučajeva korupcije

Šefica Misija OSCE-a Kathleen Kavalec izjavila je danas u Sarajevu da sindrom nekažnjivosti kada je riječ o odgovoru pravosuđa na korupciju predstavlja realnu sliku u BiH.

A. DUČIĆ

Ona je to izjavila tokom predstavljanja trećeg godišnjeg izvještaja o odgovoru pravosuđa na korupciju: sindrom nekažnjivosti, koji je podržan od Biroa za međunarodnu borbu protiv trgovine narkoticima i provođenje zakona pri Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a.

-Nalazi u izvještaju otkrivaju neuspjeh u procesuiranju teških slučajeva korupcije. Konstatovali smo dramatičan pad u broju novih optužnica. Imamo nagli pad osuđujućih presuda, samo 12 posto u predmetima visoke korupcije. Pojedina suđenja traju godinama i ne nazire im se kraj – izjavila je Kavalec.

Kako ističe uzroci leže u institucionalnim i zakonskim manjkavostima, ali i u nedovoljno stručnim kompetencijama pojedinih sudija i tužilaca.

-Evidentan je jak politički utjecaj u postupku izvršenja pravde, neprimjereno ponašanje pravosudnih institucija u 2019. To dovodi u pitanje profesionalizam i integritet pojedinih pravosudnih aktera. Zabilježeni su propusti VSTV-a, koje nije dovoljno aktivan u osiguravanju odgovornosti pravosuđa što dovodi i do propusta da se osigura odgovornost za procesuiranje korupcije. Pravosuđe mora pokazati integritet u vlastitim redovima – kazala je Kavalec.