Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ambasadori o izmjenama zakona

Nelson: Pojedini lideri opstruiraju izbornu reformu; Sattler: Sve ide presporo

Nelson i Sattler

Američki ambasador i Šef Delegacije EU govorili o potrebi da se izmjeni Izborni zakon i o radu interresorne radne grupe

Američki ambasador u BiH Eric Nelson izjavio je danas da pojedini politički lideri u BiH dosljedno opstruiraju izbornu i druge reforme, djelujući samo u službi vlastitih interesa. Govoreći na konferenciji Transparency International BiH u Sarajevu na temu „Integritet izbornog procesa u BiH“, ambasador Nelson ih za sada nije imenovao.

Piše: A. DUČIĆ

– Te lidere treba pitati: Ako ne sada onda kada. I treba ih potpuno držati odgovornim na izborima – kazao je američki ambasador u BiH.

Kazao je kako Ambasada SAD u BiH podržava organizacije poput TI BiH. On je dodao da je hitno potrebno ažurirati pravni okvir, jer nedovoljan nadzor nad izbornimm procesom omogućuje manipulacije.

– Mora postojati politički dijalog za provođenje odluka Evropskog suda i Ustavnog suda BiH. Pozdravljamo uvodno zasjedanje radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva. Pozivamo ih da potraže preporuke naročito od CIK-a i civilnog društva koji igraju presudnu ulogu u zaštiti izbora. Pomogli su da se identifikuju grube nepravilnosti. CIK će biti institucija odgovorna za provedbu svih zakonodavnih promjena dogovorenih u toku godine i mora biti dijelom ovog procesa. Ugrožena je demokratska snaga svakog građanina da glasa sljedeće godine – poručio je Nelson.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler rekao je da sat otkucava i da smo već na sredini 2021. godine.

– Napredak je prespor. Mogu samo potaknuti političke lidere i radnu grupu. Pozivam članove grupe i druge lidere da rade i ispunjavaju obaveze. Reforme u oblasti izbornog zakona su neophodne, to je važan dio u okviru 14 prioriteta Evropske komisije. Moramo ovo stanje da deblokiramo. Mnogi misle da se ovo neće moći ostvariti ali činjenica je da je to moguće riješiti i da je Parlament glasao za promjene izbornog zakona. Ima još jako puno pitanja i kada se radi o poslovniku rada ove radne grupe. Ponudili smo eksperte Venecijanske komisije, Evropske komisije, ODIHR-a. Treba iskoristiti ponudu koja je na stolu. Potrebna nam je dvotrećinska većina u Parlamentu – rekao je Sattler.

Kazao je da kako je dobro da je opozicija uključena u ovaj proces i da je važno i da CIK bude uključen u ovu grupu, a i glas civilnog društva da se čuje.

Srđan Blagovčanin, predsjedavajući UO Transparency International BiH, rekao je da je dobra vijest da imamo snažnu podršku iz EU i SAD.

– Imamo potpuno jasan pravac i preporuke međunarodnih organizacija. Transparency Interational BiH dugo godina prati integritet izbornog procesa i očekujemo proces u kojem će se i mijenjati i zakon o finansiranju političkih partija koji je također važan korak. BiH je danas prepoznata kao hibridni režim, država kombinuje elemente autokratije i demokratije. Mi nismo kao država i društvo u potpunosti stali na noge u smislu demokratije. Pogonsko gorivo ovih hibridnih režima je politička korucija koja i utječe na odustvo integriteta izbora – istaknuo je Blagovčanin.