Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Veliki nedostaci u sistemu

Nelson, Sattler i Kavalec poručili liderima: Rok za izbornu reformu je 9 mjeseci, uključite i CIK!

ambasadori

Ova neizborna godina je prilika koju BiH ne smije propustiti, kako bi osigurali da svi građanu imaju priliku da budu izabrani

Američki ambassador u BiH Eric Nelson, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, te šefica Misije OSCE-a Kathleen Kavalec pocrtali su danas da ova godina, odnosno narednih devet mjeseci moraju biti iskorišteni da konačno dođe do potrebne izborne reforme, odnosno uklanjanja diskriminacije iz izbornog sistema i osiguranja transparentnosti izbornog procesa.

Piše: A. DUČIĆ

Ova tri ambasadora su govorili na današnjoj konferenciji “Izborna reforma 2021.” koju je organizovala Koalicija za slobodne i poštene izbore ,,Pod lupom“, koju finansira EU i SAD.

Sattler je naglasio da bi civilno društvo i građani trebali biti uključeni kako bi se sve odvijalo na transparentan način.

– On što smo vidjeli na lokalnim izborima i u decembru govori o tome da smo daleko od onoga što bi trebali vidjeti. Preporuke ODIHR-a se gomilaju i BiH ne može dozvoliti da sljedeće izbore doživi sa sadašnjim sistemom. One se nalažu i u 14 kriterija EU za BiH. Dakle riječ je o neophodnosti promjena Ustava i zakona – rekao je Sattler.

On je rekao da je apsolutno moguće da se u narednih devet mjeseci do kraja godine, ako postoji politčka volja i volja za kompromis „da sljedeće izbore provedemo u boljem sistemu, da ukinemo diskriminaciju i uvažimo preporuke“.

– Svi politički i institucionalni sudionici moraju biti uključeni kako bi reforme bile u potpunosti uspješne. Pozdravljamo formiranje međuresorne radne grupe koja bi uskoro trebala počela sa radom. Uključivanje i CIK-a i oporbenih stranka je nužno. EU će sa SAD-om blisko sarađivati kako bi pomogli BiH da se riješi tih nedostataka. Potreba za reformama postaje sve hitnija. Potreban je kompromis i spremnost da se da nešto zauzvrat. Zato je važno da svi akteri budu uključeni u ovaj proces. Vjerujem da će 2021. biti šansa za ovu zemlju – rekao je šef Delegacije EU u BiH.

Ambasador Nelson je potcrtao da ovi pregovori moraju postati dio institucionalnog procesa sa učešćem CIK-a i civilnog društva.

– U konačnici Parlament će imati konačnu riječ. Jednostavno rečeno, ova neizborna godina je prilika koju BiH ne smije propustiti, kako bi osigurali da svi građanu imaju priliku da budu izabrani i da imaju veće povjerenje da se njihovi građani računaju. Ovo je ključno ne samo za put prema EU već i za demokratiju u cjelini. Izvještaj Pod Lupom pruža obilje dokaza da su ove promjene hitne i potrebne. Posmatrači Koalicije Pod lupom odigrali su ključnu ulogu u otkrivanju nepravilnosti upozoravajući na potenijalne slučajeve prevare. Pohvalio bih i CIK za poduzimaje akcija pod teškim okolnostima na otkrivanju izbora – rekao je Nelson.

Kaže da treba usvojtii i zakonske odredbe koje donose uključivanje tehnologije u izborni proces kao što je digitializacija biračkog registra.

– Postupak bez aktera kao što su CIK i Pod lupom bio bi manje uspješan i potičemo političke aktere da ih uključe. Svaki lažni glas ili registracija birača i svaki birački odbor koji ne funkcioniše potkopava prava građana da izabere svoju vlast. Naš cilj je da pomognemo da se izgradi demokratija u kojem svaki građanin može da se kandiduje i u kojoj se svaki glas broji – pocrtao je američki ambasador.

Kavalec je naglasil da mnoga pitanja ODIHR-a i dalje govori da je prisutna zabrinutost, naprimjer učinkovitost biračkih odbora, trgovanje unutar biračkih odbora, zlouptreba državnih sredstava, tačnost registra birače. Sve to, kaže, izaziva zabrinutost u izborni proces.

– Tajnost glasanja nije zajamčena i na kraju medijska pokrivenost uključujući javnih emitera je često pristrana, a vlasništvo medija je često nejasno. Imamo i javni pritisak i manipulacija birače i sve to nas navodi da zaključimo da postoje pravni i sistemski nedostaci. Upravo je sada od kritične važnost da se izmjeni izborni zakon. Glavna odgovornost leži u rukama političkih stranaka – naglasila je Kavalec.