Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nova donacija

Podrška Evropske unije bolnici u Gradišci olakšava borbu protiv koronavirusa

20210329_2_47559787_63782144_Web

Svi uređaji pristigli kroz donaciju Evropske unije koriste se svakodnevno u Jedinici intenzivnog liječenja u Bolnici Gradiška rekao je direktor Rajko Dodik

Bolnica u Gradišci je tokom pandemije silom prilika postala regionalni centar za borbu protiv koronavirusa. Tu se, pored građana Gradiške, liječe i stanovnici susjednih opština Srpca, Kozarske Dubice, Kostajnice, Novog Grada i Laktaša, javlja Anadolu Agency (AA).

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini provodi program pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa u okviru kojeg je Evropska unija donirala pomoć u medicinskoj i zaštitnoj opremi bolnici u Gradišci.

“Svi uređaji pristigli kroz donaciju Evropske unije, od monitora za praćenje vitalnih funkcija pacijenata, rendgena, respiratora, ultrazvučnog aparata, koriste se svakodnevno u Jedinici intenzivnog liječenja u Bolnici Gradiška što govori o potrebi i značaju istih”, izjavio je direktor bolnice Rajko Dodik.

Prema njegovim riječima pored zbrinjavanja pacijanata iz susjednih opština imali su i nekoliko slučajeva zbrinjavanja stranih državljana oboljelih od COVID-19, ne samo iz susjednih država Hrvatske i Srbije, nego i pacijenata iz Irana i Pakistana.

Mladi doktor Aleksandar Šiljak, specijalizant oftalmologije, dan nakon otvaranja COVID odjeljenja bolnice u Gradišci, polovinom marta 2020. godine, prekinuo je specijalizaciju, vratio se u rodni grad i postao dio medicinskog tima.

“S obzirom da se susrećemo sa jako teškim upalama pluća, ti pacijenti nerijetko primaju i do 30 litara kiseonika u minuti”, rekao je Šiljak i dodao:

“Živimo za dane kada se oporave, spremni da idu kući”.

Ponosna na svoj tim, načelnica odjeljenja pulmologije i COVID odjeljenja u Gradišci, Branka Milošević, kaže da su do sada zbrinuli skoro 800 pacijenata zaraženih koronavirusom.

Ona je istakla da je pandemija poslužila za rast i razvoj svih. Od 29-godišnjeg specijalizanta, doktora Šiljka, do glavne sestre COVID odjeljenja, Darinke Grujičić koja ima 35-godišnje iskustvo, svi su neumorno učili i tražili nove načine da se izbore sa pandemijom.

“Cilj je jednostavan, da što veći broj pacijenata dobije tešku borbu sa opakim virusom, a pri tome da mi, zdravstveni radnici, sačuvamo sopstveno zdravlje” kazala je Grujičić.

Iz UNDP-a navode da je donacijom medicinske i zaštitne opreme bolnici u Gradišci, u vrijednosti većoj od 250.000 KM kroz program pomoći Evropske unije, značajno olakšan rad medicinskih stručnjaka u otežanim uslovima.

“Zato optimistično gledaju na nastavak borbe protiv koronavirusa, uz poziv svim građanima da se pridržavaju svih propisanih mjera kako bi zaštitili sebe i svoje bližnje”, navode iz UNDP-a.

Evropska unija je izdvojila ukupno sedam miliona eura za podršku medicinskim ustanovama u BiH u borbi protiv koronavirusa.