BiH

potrebna posebna odluka

Nema dogovora o raspodjeli 641 miliona KM od MMF-a: Tegeltija jedno potpisao, drugo kaže

21/05/2020

U Centralnu banku BiH jeste upućena Promisorna nota, ali ne i posebna odluka koja treba pratiti Pismo namjere prema MMF-u

Ni na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH nije donesena potrebna odluka o raspodjeli sredstava od MMF-a 641 milion KM koji su prije skoro mjesec uplaćena na račun Centralne banke BiH.

Iako su nakon jučerašnjih sastanaka glavni akteri predsjednici SDA, HDZ BiH i SNSD-a Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik istakli da je potreban dogovor u Vijeću ministara kako bi se sredstva rasporedila, danas od predsjedavajućeg Vijeća ministara potpuno suprotna izjava, javlja agencija Patria.

“Vijeće ministara nema potrebu da razmatra raspodjelu sredstava MMF-a i Vijeće ministara završilo je sve što je bilo potrebno u vezi s tim”, kazao je Tegeltija.

No, Tegeltiju demantuje Odluka koju je potpisao 23. aprila i koja je objavljena u Službenom listu broj 26/20.

U članu 2. Odluke navodi se da će sredstva od MMF-a biti povučena na osnovu Promisorne note posebnom odlukom Vijeća ministara BiH shodno potpisanom Pismu namjere.

Upravo se oko te posebne odluke lome politička koplja koja su dovela do potpune blokade u koju Čović i Dodik pokušavaju uvući i Centralnu banku BiH.

Problem je nastao u raspodjeli između kantona u Federaciji BiH, a kako je kazao Izetbegović “SDA insistira na tome da se mora poštovati Ustav, da ne može Vijeće ministara narediti Federaciji kako će izvršiti unutarnju distribuciju”.

“Ne može unositi kantone u odluke Vijeća ministara. Na kraju krajeva Federacija može potpuno da ignoriše to”, kazao je Izetbegović nakon sinoćnjeg sastanka sa Čovićem, i ambasadorima SAD-a i EU Ericom Nelsonom i Johannom Sattlerom.

U Centralnu banku BiH jeste upućena Promisorna nota, ali ne i posebna odluka koja treba pratiti Pismo namjere prema MMF-u.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.