Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnički dom PSBiH

Nema entitetske većine za smjenu Nešića, inicijativa upućena Kolegiju na usaglašavanje

predstavnicki dom psbih
Foto: Fena

Od ukupno 34 poslanika, “za” inicijativu je glasao 21 poslanik, 11 poslanika je bilo protiv, a dva su bila suzdržana

Inicijativa za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH – smjenu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nenada Nešića, koju su predložili poslanici Kluba SDA: Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević, prilikom glasanja na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dobila je opštu, ali ne i potrebnu entitetsku većinu glasova.

Od ukupno 34 poslanika, “za” inicijativu je glasao 21 poslanik, 11 poslanika je bilo protiv, a dva su bila suzdržana.

Zbog nedostatka entitetske većine, inicijativa je upućena Kolegiju Predstavničkog doma na usaglašavanje.

Poslanik Midhat Čaušević (SDA) je, uime predlagača, naveo da je Nešić, gostujući 21. maja ove godine u jednoj TV emisiji na TV kanalu sa nacionalnom frekvencijom u Republici Srbiji, na naročito grub način uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici i negirao genocid nad Bošnjacima kao činjenicu dokazanu na Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Po njegovim riječima, sve navedeno učinio na brutalno uvredljiv način, stavljajući žrtve genocida u kontekst vica i nanoseći na taj način njihovim porodicama i cjelokupnoj civiliziranoj javnosti bolne psihološke trauma najvišeg intenziteta.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić obratio se poslanicima, te se osvrnuo na, kako je kazao, optužbe i pokušaje diskreditacije koje su iznesene povodom njegovih izjava o Srebrenici.

-Želim jasno da naglasim da su moje riječi izvučene iz konteksta i pogrešno interpretirane. Moje namjere nisu bile da povrijedim stvarne žrtve Srebrenice, već da ukažem na važnost objektivnog sagledavanja činjenica bez politizacije i manipulacije – kazao je Nešić.

Poslanica Mia Karamehić – Abazović (Narod i Pravda) je kazala da joj je žao što predlagač inicijative nije konsultirao ili pitao i druge zastupnike žele li podržati inicijativu koju su uputili.

-Da su to učinili možda bi dobili i neku dodatnu argumentaciju, a možda bi i faktografski ispravili neke greške koje se u njihovoj inicijativi nalaze – kazala je Karamehić – Abazović.

Navela je da će glasati za ovu inicijativu.

-Glasat ću zato što smatram da ponekad kao ljudi trebamo zauzeti stav da su neke stvari jednostavno pogrešne. Zbijati šalu sa ljudima koji su izgubili najbliže, ne samo da je pogrešno, to je dostojno prijezira. Dostojno je prijezira kada ministar sigurnosti kaže da nije imao namjeru nikoga tom šalom uvrijediti. Nakon dva sata gledanja te emisije i gnušanja i gađenja, možemo shvatiti da to baš i nije bilo tako. Bilo je slavodobitno, bilo je bahato – smatra Karamehić – Abazović.

Poručila je “poštujmo žrtve”. Kazala je da “mi nismo ovdje da osuđujemo cijeli narod, to nije predmet ove inicijative, nismo ovdje da osuđujemo kolege iz drugih stranaka, to nije predmet ove inicijative”.

-Predmet je jedan čovjek koji je konkretno u jednoj TV emisiji rekao to što je rekao. Ovo nije hajka protiv naroda, nije hajka protiv stranke, nije hajka ni protiv koga, osim inicijative za smjenu jednog čovjeka koji je nepojmljivo prešao svaku liniju ljudskosti i čovječnosti – kazala je Karamehić – Abazović.

Poslanica Sanja Vulić (SNSD) je kazala da ovdje “itekako jeste atak na jedan narod, a ne na jednog pojedinca”.

-Inicijativa za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH – smjenu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nenada Nešića, iako u sebi sadrži formalno navedeno obrazloženje, krije u sebi dodatne nenapisane motive – smatra Vulić.

Ona je pozvala Predstavnički dom da inicijativu odbije, “jer navedeni razlozi nisu razlozi za razrješavanje ministra Nešića koji je u dosadašnjem radu pokazao odgovornost, poštovanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti, spremnost na saradnju i postizanje konsenzusa”.

Poslanik Jasmin Emrić (NES – Za nove generacije) je kazao da obrazloženje koje prati ovu inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, sasvim je dovoljno za podršku inicijativi, odnosno u cjelosti je opravdana inicijativa za smjenu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića.

-Pored već navedenog, mišljenja sam da postoje i drugi brojni razlozi za smjenu ministra Nešića. Navesti ću neke situacije i njegovo djelovanje koje ne priliči osobi koja obnaša funkciju ministra sigurnosti BiH, kao i ponašanje i ophođenje koje nije spojivo sa tako važnom ministarskom pozicijom u Vijeću ministara BiH – kazao je Emrić.

Naveo je da je Nešić, prilikom gostovanja u jednoj TV emisiji izjavio “šta bi kome smetala mirna disolucija koja bi potvrdila faktičko stanje na terenu, to jeste da Banja Luka i srpski narod vlada RS-om, da HDZ vlada zapadnom Hercegovinom i tamo gdje su većina, i da Bošnjaci vladaju dijelom gdje su većina”.

-Ova izjava ministra sigurnosti Nenada Nešića direktna je prijetnja ustavnom poretku države u kojoj je on ministar sigurnosti, te je nespojiva i opasna za funkciju koju on obnaša. Ova izjava predstavlja podstrekavanje, zagovaranje i narušavanje ustavnog poretka BiH od najodgovornijeg funkcionera u čijoj nadležnosti je očuvanje stabilnosti i cjelokupne sigurnosti naše države. Umjesto da odgovorno, u skladu s nadležnostima, obavlja svoju dužnost, ministar sigurnosti Nenad Nešić svojim ponašanjem, djelovanjem i izjavama destabilizira sigurnosnu situaciju jer unosi sumnju i stalnu prijetnju, da će u skladu sa svojim javno proklamiranim stavovima zloupotrijebiti funkciju ministra sigurnosti na štetu države BiH – istaknuo je Emrić.