Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ima dvojno državljanstvo

Balerini se sudi za izdaju Rusije zbog donacije 50 dolara Ukrajincima, prijeti joj doživotni zatvor

ksenia karelina
Foto: Screenshot/ YouTube

Sud je sam postupak održao iza zatvorenih vrata, kao što je uobičajeno za suđenja za veleizdaju, i zakazao još jedno ročište za 7. avgust

Dvojnoj američko-ruskoj državljanki optuženoj da je donirala oko 50 dolara proukrajinskoj dobrotvornoj organizaciji počelo je suđenje za izdaju u ruskom gradu Jekaterinburgu, saopćio je regionalni sud 20. juna.

Kseniju Karelinu, 32-godišnju balerinu koja živi i radi u Los Angelesu, privela je policija u Jekaterinburgu krajem januara dok je bila u posjeti svojoj porodici u Rusiji, piše AFP, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tužitelji su je optužili za “proaktivno prebacivanje sredstava ukrajinskoj organizaciji, koja su ukrajinske oružane snage kasnije koristile za kupovinu taktičke opreme, oružja, streljiva i lijekova”.

Američki mediji izvijestili su da je donirala oko 50 dolara ukrajinskoj dobrotvornoj organizaciji sa sjedištem u New Yorku u februaru 2022. godine, nedugo nakon što je Rusija pokrenula vojnu ofanzivu.

Prijeti joj maksimalna kazna doživotnog zatvora ako bude proglašena krivom.

Karelina se sjetno nasmiješila novinarima na sudu dok je sjedila u kavezu optuženika uoči saslušanja, pokazao je video koji je objavio regionalni sud.

Sud je sam postupak održao iza zatvorenih vrata, kao što je uobičajeno za suđenja za veleizdaju, i zakazao još jedno ročište za 7. august.

Karelinin partner javno je zatražio njeno oslobađanje.

Washington je optužio Moskvu za hapšenje američkih državljana na temelju neutemeljenih optužbi kako bi ih iskoristila kao adut za pregovaranje i osigurala oslobađanje Rusa osuđenih u inostranstvu, piše AFP.

Među ostalim američkim državljanima koji su zatočeni u Rusiji su reporter Wall Street Journala Evan Gershkovich i novinarka Radija Slobodna Evropa Alsa Kurmaševa te bivši američki marinac Paul Whelan.