Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podnio ostavku

Nenadić: Insistiram da do ponedjeljka dođe do smjene vlasti u Kantonu Sarajevo

mario nenadic

Dodao je da i članovi Vlade nedvojbeno podržavaju započete procese promjene vlasti

Mario Nenadić, koji je u srijedu podnio ostavku na funkciju premijera Kantona Sarajevo, danas je istakao da insistira na tome da do ponedjeljka dođe do promjene vlasti u bilo kojoj proceduri, ili prihvatanjem njegove ostavke ili izglasavanjem nepovjerenja Vladi u Skupštini KS, javlja Anadolu Agency (AA).

“Moja ostavka je u skladu za Zakonom o Vladi i poslovnikom Skupštine KS. Uslijedila je nakon što je 18 zastupnika podnijelo Skupštini prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi KS. Ja ovim činom želim, prije svega, ubrzati proces uspostave nove vlasti s obzirom na vrlo složenu situaciju u KS kada se radi o pandemiji koronavirusa. Želim na svaki način dati podršku uspostavi vlasti da do iste dođe što prije“, naglasio je Nenadić.

Prema njegovim riječima, u trenutku kada je potpuno jasno da postoji većina o izglasavanju nepovjerenja Vladi KS, njegova ostavka je usmjerena u svrhu uspostave nove funkcionalne Vlade čije će odluke i potezi imati prohodnost u Skupštini KS.

“Pokušavam na odlasku, a za to sam se borio i tokom čitavog svog mandata koji je trajao oko osam mjeseci, uspostaviti jednu novu praksu sa puno više političke tolerancije, sa etabliranjem nekih novih principa, koji možda izazivaju nepovjerenje, pa i zbunjenost dijela javnosti, ali će na prvo mjesto staviti interes građana Kantona Sarajevo. Ja ću podsjetiti da dolazi treći saziva Vlade u samo godinu i 11 mjeseci ovog četverogodišnjeg mandata te apelujem na sve političke stranke i građane KS da je neophodno da im pružimo punu podršku i pomoć u ovim teškim vremenima za KS“, kazao je Nenadić.

Dodao je da i članovi Vlade nedvojbeno podržavaju započete procese promjene vlasti.

“Svi smo svjesni da je situacija na terenu jako složena, komplicirana. Bili smo u moratoriju tačno 51 dan i mislimo da djelimična relaksacija moratorija, koja se dogodila prekjučer na Skupštini, nije dovoljan argument da se ova Vlada zadrži na dužnosti niti dana, nakon narednog ponedjeljka, kada je zakazana sjednica o izglasavanju nepovjerenja Vladi. Zatražio sam da predsjedavajući Skupštine ostavku odmah uputi u daljnju proceduru i potvrđivanje od strane Skupštine KS“, rekao je premijer KS.

Poručuje da je prilikom upućivanja ostavke računao na to da može doći do politizacije njegove odluke te da je iz tog razloga jasno kazao da u slučaju da Skupština KS, ipak, ostane pri pokrenutoj proceduri izglasavanja nepovjerenja Vladi, potvrđuje da je saglasan i sa tom procedurom.

“Želio bih zahvaliti i građanima i samoj opoziciji i poziciji u vlasti. Mislim da niko u ovom procesu nije bio netolerantan, mislim da su i izjave opozicije bile vrlo prihvatljive, logične, opravdane, ali ja na ovaj način želim da potvrdim da insistiram da u ponedjeljak u bilo kojoj proceduri dođe do ili izglasavanja nepovjerenja ili prihvatanja ostavke“, istakao je Nenadić.

Na kraju je kazao da će do uspostave nove vlasti aktuelna Vlada rješavati samo hitne neodložne situacije, kao što su nužne javne nabavke i zapošljavanje u oblasti zdravstva.