Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzlanski kanton

Nenošenje maske će biti narušavanje reda i mira, kazne od 100 do 500 KM

kazne-nenosenje-maske-tuzla05

Podrškom 19 zastupnika koji čine većinu u Skupštini TK usvojena je i izmjena odnosno dopuna Zakona o javnom redu i miru

Na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona zastupnici su razmatrali informaciju o aktuelnoj situaciji u vezi sa pandemijom korona virusa na području TK.

Podrškom 19 zastupnika koji čine većinu u Skupštini TK usvojena je i izmjena odnosno dopuna Zakona o javnom redu i miru.

Zakon o javnom redu i miru u Tuzlanskom kantonu do danas je poznavao 33 moguća djela kojima se povređuje javni red i mir i propisuju prekršajne sankcije. Prema izmijenjenom zakonu ubuduće i kršenje higijensko-epidemioloških mjera predstavljat će narušavanje javnog reda i mira.

Za one koji ne budu poštivali naredbe propisane su i kazne.

– Onaj ko ne poštuje naredbe nadležnog organa koje govore o zaštiti stanovništva i sprečavanju zarazne bolesti biće sankcionisan novčanom kaznom od 100 do 500 maraka, a isto tako su predviđene kazne i za pravna lica i odgovorna lica, rekao je za FTV Midhat Dobrinjić, ministar unutrašnjih poslova TK.

Vlasnicima obrta, u slučaju ponavljanja prekršaja, prijeti i zatvaranje objekata najduže do šest mjeseci. S usvojenim izmjenama nije prethodno bila saglasna Zakonodavno-pravna komisija Skupštine Tuzlanskog kantona.

Također, usvojena je i inicijativa da se u covid bolnice koje su u sklopu UKC-a Tuzla uvede info centar putem kojeg će članovi porodica konačno moći dobiti sve potrebne ifnormacije o pacijentima koji su hospitalizirani.

Također, biće omogućeno i da se hroničnim bolesnicima koji koriste neophodnu terapiju, ista produži sa tri na šest mjeseci u skladu sa konsultacijama ljekara.

Zakon će se primjenjivati, dan nakon objavljivanja u Službenim novinama.