Bihać

Neophodan sistem koordinacije djelovanja nadležnih za migracijski proces

KOMISIJAFBIH_SIGURNOST

Zastupnici u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine očekuju uspostavljanje učinkovitog sistema koordinacije djelovanja nadležnih i sigurnosnih službi, kao i usklađivanje aktivnosti kontrole boravka i kretanja migranata u našoj zemlji – prvi je zaključak s današnje hitne sjednice članova Komisije za sigurnost Federalnog parlamenta u Bihaću

– Također od svih policijskih agencija zahtijevamo da u okviru svojih nadležnosti pojačaju aktivnosti na utvrđivanju identiteta migranata koje zateknu na teritoriji svog djelovanja. Od Evropske komisije, odnosno međunarodnih organizacija tražimo da boravišne kontejnere iz ‘Bire’ konačno stave na raspolaganje nadležnim institucijama u BiH – kazao je predsjednik Komisije Damir Mašić prezentirajući zaključke sa sjednice, prenosi Fena.

Neophodna je i izmjena zakonske legislative, s obzirom da, kako je naveo, postojeća nije adekvatna za situaciju i problematiku s kojom se suočavamo.

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH zatražili su i hitno osiguravanje dodatnih uslovnih smještajnih kapaciteta za migrante i izbjeglice na kompletnoj državnoj teritoriji, uključujući i Republiku Srpsku.

Naglašeno je da je nedopustivo da teret migrantske krize nosi samo Federacija BiH, odnosno Unsko-sanski, Kanton Sarajevo i Tuzlanski kanton.

Ukazano je na nedostatak koordinacije u djelovanju i postupanju nadležnih institucija i agencija, ali i problem s tehničko – materijalnom opremljenošću policijskih agencija, te nedovoljnom informiranošću o kompletnoj situaciji.

-Danas smo jasno vidjeli nepostojanje sistema koordinacije u djelovanju i postupanju, a posebno me zabrinula neinformiranost nekih predstavnika nadležnih službi. Određene osobe iz Granične policije BiH ne znaju za Sporazum o readmisiji sa Republikom Srbijom iz 2013. godine. Mi smo jednostavno tražili mnogo ozbiljniji angažman i pristup u rješavanju sada već nagomilanih problema – izjavila je zastupnica u Parlamentu FBiH i članica Komisije Sanela Prašović – Gadžo.

Još jedan od zastupnika u Federalnom parlamentu Hamdija Abdić istakao je važnost današnje sjednice, jer se još jednom skrenula pažnja na ozbiljan sigurnosni problem, naročito u Unsko-sanskom kantonu.

-Ne mogu reći da očekujemo provedbu i realizaciju svih naših zaključaka, ali mi je drago jer se napokon ozbiljno govori i obraća pažnja na problematičnu situaciju, pogotovo u ovom dijelu BiH. Važno je svim ljudima osigurati dostojanstvene životne uslove, međutim pritom vodeći računa o sigurnosti građana BiH i njihove imovine – dodao je Abdić.

Sastanku su prisustvovali relevantni zvaničnici sa svih nivoa vlasti u BiH. Pozivu zastupnika u Federalnom parlamentu odazvali su se predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Službe za poslove sa strancima, Granične policije, Federalne uprave policije, kao i Vlade USK-a, te Grada Bihaća, a sjednici je prethodio obilazak lokaliteta Lipa i parcele sa vojnim šatorima u koje je odnedavno privremeno smješteno više stotina migranata i izbjeglica.