BiH

nakon ponovnog brojanja

CIK izmjenio rezultate Izbora u Mostaru, Koalicija za Mostar ostala bez jednog delegata

14/01/2021
Ismar Bešo (desno): Ostao bez mandata / FOTO; Faecbook

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je na 9. hitnoj, korespodentnoj sjednici donijela Odluku o izmjeni Odluke o utvrđvanju i objavljivanju rezultata Lokalnih izbora 2020. godine u Gradu Mostaru od 03.01.2021. godine

Izmjene utvrđenih rezultata Lokalnih izbora 2020. godine u Gradu Mostaru su uslijedile nakon ponovnih brojanja glasačkih listića koja je Centralna izborna komisija BiH naredila u skladu sa članom 5.30 Izbornog zakona BiH.

Odluka o izmjeni Odluke o utvrđvanju i objavljivanju rezultata Lokalnih izbora 2020. godine u Gradu Mostaru je objavljena danas na web stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba i smatra se da je na taj način dostavljena svim učesnicima u izbornom procesu.

A, izmjenom već utvrđenih rezultata, bez mandata u Izbornoj jedinici 2 (Stari Grad) je ostala Koalicija za Mostar, tačnije Ismar Bešo. Umjesto Beše, mandat je dodijeljen Nazifu Derviškadiću iz Prve mostarske partije (pogledajte na dnu teksta novu tabelu i odluku CIK-a). Inače Prva mostarska partija podržala je koaliciju BH Blok, koja će sada ima 7 zastupnika Gradskom vijeću. Koalicija za Mostar imaće 11, a grupacija predvođena HDZ-om BiH 13 mandata. HRS osvojila je tri mandata, a Ostajte ovdje 1.

U skladu sa članom 6.9 stav (1) i (2) Izbornog zakona BiH protiv navedene odluke može se putem Centralne izborne komisije BiH podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana objave odluke na web stranici Centralne izborne komisije BiH, odnosno rok ističe u ponoć 16.01.2021. godine.

Žalbe se dostavljaju isklučivo putem fax aparata na broj 033/251-329, elektronskom poštom na e-mail adresu zzov@izbori.ba ili lično u sjedište Centralne izborne komisije BiH (Sarajevo, ul. Danijela Ozme 7).

Protokol Centralne izborne komisije BiH će za stranke biti otvoren i u subotu, 16.januara 2021. godine u terminu od 08.00 do 16.00 sati, saopćeno je iz Centralne izborne komisije BiH.

Pogledajte kompletnu izmjenjenu odluku CIK-a koju su objavili na svoj web stranici…

Nakon izmjene, u Starom gradu je Koalicija za Mostar ostala na dva zastupnika, BH Blok također na dva, a Prva mostarska partija je dobila jedan mandat.

Rok za podnošenje žalbe je dva dana od dana objavljivanja…

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.