Slučaj "Tegletija"

Nermin Alešević danas daje iskaz u Tužilaštvu: Ja sam to sam lično odradio

alesevic

“Ja sam to sam lično odradio da dokažem u kakvoj situaciji je to, dvije godine sam radio na predmetu da dokažem da je vrh sam korumpiran u tom dijelu”

Nermin Alešević, biznismen iz Velike Kladuše, danas će dati iskaz u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine nakon treće video snimke i posljednjih navoda online magazina “Žurnal” o koruptivnim radnjama predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

Alešević je potvrdio autentičnost snimka na kojem se vidi razgovor između njega i Tegeltije te predaja novca inspektoru SIPA-e Marku Pandži.

“Moj stav je da je ovaj snimak vjerodostojan. Ja sam ga lično snimio da dokažem u kakvom je stanju naše pravosuđe. Jer 8 godina ja se borim sa našim korumpiran sudstvom, pojedincima u korumpiranom sudstvu. Sve sam ovo dostavio međunarodnoj zajednici, predao sam i engleskom ambasadoru originalni CD od 30 minuta snimanja. Upoznate su i Američka ambasada, Inzko, sve međunarodne zajednice u BiH”, kazao je Alešević za televiziju N1 i dodao:

“Ja sam to sam lično odradio da dokažem u kakvoj situaciji je to, dvije godine sam radio na predmetu da dokažem da je vrh sam korumpiran u tom dijelu”.

Rekao je da se originalni snimak nalazi u Ambasadi Velike Britanije. Online magazin Žurnal je ranije pisao da je Pandža uzeo dvije hiljade KM od Aleševića kako bi, kod tadašnje glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić, ubrzao rad na Aleševićevom predmetu.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija odbacio je sve navode o umiješanosti u koruptivne radnje te rekao da snimak potvrđuje njegov demanti.