Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iako je pod istragom

Nešićev pomoćnik Samir Rizvo našao posao u Ukrajini?!

Rizvo (prvi lijevo od Nešića) ministru pravio društvo prilikom posjete Sulejmanu Al Shiddiju u februaru ove godine
FOTO: Facebook/Nenad Nešić
Rizvo (prvi lijevo od Nešića) ministru pravio društvo prilikom posjete Sulejmanu Al Shiddiju u februaru ove godine

Iako je, kao i ministar, u predmetu Tužilaštva BiH, Rizvo je otišao da radi u Kijevu. Upitali smo ga da li je dobio rješenje o godišnjem odmoru

Samir Rizvo, još uvijek pomoćnik ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića, kako saznaje Fokus iz više izvora, našao je zaposlenje u UN-ovoj organizaciji u Kijevu, pri čemu još nije razrješen dužnosti rukovodećeg državnog službenika u Ministarstvu sigurnosti.

Istovremeno, Rizvo je jedna od prijavljenih osoba u istrazi Tužilaštva BiH i SIPA-e o zloupotrebi EU novca prilikom provođenja projekta unapređenja sistema biometrijske identifikacije stranaca teškog desetak miliona KM.

Fokus okrio aferu

Riječ je o aferi koju je razotkrio Fokus.

U međuvremenu je i Evropski ured za borbu protiv prevara (European Anti-Fraud Office – OLAF) formirao predmet u vezi s netransparentnim trošenjem sredstava EU u Ministarstvu sigurnosti BiH, o čemu je, također, izvijestio Fokus.

On se, kako nam je potvrđeno, već nalazi u Kijevu u UN-ovoj organizaciji. Rizvo je više od 15 godina na funkciji pomoćnika ministra sigurnosti BiH, a u mjesecima prije nego što će otputovati u Kijev tražio je mogućnosti kako da osigura odlazak u Kijev, ali da ne napusti nužno funkciju u Ministarstvu sigurnosti BiH koja je izuzetno dobro plaćena.

Tako je, između ostalog, od Ministarstva pravde BiH, tražio tumačenje Zakona o učešću pripadnika oružanih snaga BiH, policijskih službenika, državnih službenika i ostalih zaposlenika u operacijama podrške i drugim aktivnostima u inostranstvu.

Akt Davora Bunoze

U rješenju kojeg potpisuje ministar pravde BiH Davor Bunoza, a koji je u posjedu Fokusa, navodi se da je ovaj zakon propis lex specialis i da njegove odredbe omogućuju državnom službeniku odlazak u misiju.

Međutim, ministar Bunoza Rizvi u rješenju ne daje eksplicitan odgovor, već navodi da resorni ministar (u ovome slučaju Nešić) može donijeti odluku shodno članu 13. ovog zakona, kojom utvrđuje da li su se stekli uslovi propisani članom 2. istog zakona.

Rješenje Ministarstva pravde BiH

No, ministru pravde očito je jasno da ne može, s obzirom da podzakonski akt Zakona o državnoj službi BiH, a to je Odluka o uslovima za korištenje prava na neplaćeno odusustvo i na rad sa skraćenim vremenom u članu 6. rukovodoćem državnom službeniku zabranjuje korištenje prava na neplaćeno odsustvo.

U članu 4. ove odluke se tek prave iznimke za neplaćeno odsustvo od najduže tri mjeseca i to u slučaju: bolesti užeg člana porodice, posjete bolesnom članu uže porodice izvan mjesta boravka, rješavanja stambenog pitanja u slučaju elementarne nepogode, udovoljavanju vjerskim potrebama izdržavanje kazne zatvora koja za posljedicu nema prestanak radnog odnosa te drugi opravdani razlozi.

Odluka koja govori o mogućnostima neplaćenog odusustva

Odbori i komisije

Fokus je u više navrata pokušao kontaktirati Rizvu kako bi od njega dobio eventualnu potvrdu informacije da li je zbog odlaska u Kijev dobio rješenje o godišnjem odmoru i to na način da spoji stari i godišnji odmor, o čemu je, također, informisan naš portal. Takvo jedno rješenje potpisuje ministar, a u ovome slučaju Nešić. Naime, spajanje starog sa novim godišnjim odmorom je suprotno zakonskim propisima Vijeća ministara BiH koji reguliraju ovu materiju.

No, Rizvin odgovor je do zaključenja ovog teksta izostao. Upitali smo ga i za sami motiv odlaska, ali bezuspješno. Ukoliko dobijemo njegove odgovore objavit ćemo ih naknadno.

Rizvo je u proteklim godinama postao član ili predsjedavajući raznih odbora, udarnih grupa, kao što su Policijski odbor ili Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima, ali i komisija za prijem desetina drzavnih i policijskih službenika u sigurnosni aparat na nivou BiH. Neke odbore je već napustio prije odlaska u Kijev. No, zanimljivo je da još nije razriješen dužnosti člana određenih komisija nadležnih za prijem novih policijskih službenika.

Podsjetimo, Rizvin sin bio je uposlen u Međunarodnom centru za razvoj migracione politike (ICMPD). On je, kako je nedavno za Fokus potvrdio ICMPD-ov šef odjela za komunikacije Bernhard Schragl, suspendovan za vrijeme trajanje interne istrage vezane za EU projekte. To se desilo neposredno prije nego što će njegov otac pokrenuti procedure za odlazak u Kijev.

Inače, ovu internu istragu je pokrenuo direktor ICMPD-a Michael Spindelegger i to nakon što je Fokus razotkrio aferu oko zloupotrebe EU novca.