BiH

kcus

Neurointerventnom procedurom aneurizme spašen život pacijentici

30/11/2018

Zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu u radu, opremi i stručnom usavršavanju, imamo odličan tim koji je osposobljen za izuzetno složene neurointerventne procedure

Na Klinici za radiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) danas je urađena složena neurointerventna procedura aneurizme, kojom je spašen život pacijentici srednje životne dobi. U naredna dva dana, na ovoj Klinci će, pod supervizijom prof. dr. Dimitrija Lovriča iz UKC Ljubljana (Slovenija), biti urađeno još šest neurointerventnih procedura, saopćio je KCUS.

Šef Odjela za neurodijagnostiku na Klinici za radiologiju KCUS-a mr. sci. dr. Deniz Bulja naglašava da saradnja s prof.dr. Lovričem traje od decembra 2017.godine. U proteklih godinu dana urađeno je ukupno 40 neurointerventnih procedura, među kojima su arteriovenozne malformacije, duralne fistule, aneurizme te stentiranje karotidnih arterija.

– U našem timu su dva radiologa, dva neurohirurga, inženjeri medicinske radiologije, anesteziolozi i medicinske sestre. Zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu u radu, opremi i stručnom usavršavanju, imamo odličan tim koji je osposobljen za izuzetno složene neurointerventne procedure. Program nastavljamo i sutra, a ukupno ćemo uraditi sedam procedura, od kojih je jedna i danas urađena, hitna i zahtjevna aneurizma. Na programu su i pet stentiranja karotidnih arterija i jedna spinalna angiografija. Stentiranjem karotidnih arterija spriječićemo mogući nastanak moždanih udara kod bolesnika. Spinalna angiografija je veoma rijetka, a ovo je drugi put da se radi u KCUS – izjavio je dr. Bulja.

Direktorica Dijagnostičke discipline KCUS-a, prof.dr. Sandra Vegar Zubović ističe da loše životne navike, genetika i nedovoljna zdravstvena prosvijećenost građana dovode do potrebe za intervencijama ove vrste. Dodaje da KCUS svojim kapacitetima, stručnošću i multidisciplinarnim timom može odgovoriti na ovakve zahtjeve.

Aneurizma prije neurointervencije (FOTO kcus)

– Era je poštedne hirurgije, što znači da je u primjeni sve ono što pacijentu ne izaziva veliku bol, stres ili povećan rizik od komplikacija. To su upravo ove interventne procedure koje i mi primjenjujemo u KCUS-u kad god je to moguće. Procedure se rade vikendom kako bi naši ljekari tokom radne sedmice bili na raspolaganju hospitaliziranim i vanjskim bolesnicima te kako se ne bi remetio redovan rad – rekla je prof. dr. Vegar Zubović.

Aneurizma poslije neurointervencije (FOTO kcus)

Generalna direktorica KCUS-a prof.dr. Sebija Izetbegović ističe da ova ustanova aktivno radi na formiranju i stručnom osposobljavanju multidisciplinarnih timova koji će uspješno odgovoriti postojećim zahtjevima. Dodaje da se određene procedure tek uvode u rad u KCUS-u i BiH te da je neophodna supervizija stručnjaka iz drugih zemalja, koji iza sebe imaju veliki broj uspješno izvedenih intervencija.

– Pratimo novine u svim oblastima medicine te ih postepeno uvodimo i u KCUS. Uspješno sarađujemo s eminentnim stručnjacima iz zemalja regiona i šire. Zahvaljujući ovoj saradnji i savremenoj opremi, na svim klinikama, imamo formirane timove osposobljene za izvođenje složenih intervencija, procedura i operativnih zahvata. Ljekari KCUS-a određeno vrijeme izvode procedure i različite zahvate pod supervizijom i tako se osposobljavaju. Očekujemo da uskoro počnu raditi sasvim samostalno. Raduje nas da smo prepoznati kao odličan partner u razvoju zdravstva. Cilj nam je jačanje i unapređenje zdravstva na svim nivoima – izjavila je prof. dr. Izetbegović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.