Nevrijeme u regiji: U BiH najviše stradalo žito, u Srbiji rekordne padavine

Vremenske (ne)prilike praćene stalnim kišnim periodima, te registrovanim gradom su se vrlo negativno odrazile po pitanju kompletne poljoprivrede na teritoriji Bosne i Hercegovine, tvrdi u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

“Nigdje nije sjajno. Najgore je prošlo žito, a posebno pšenica. Dobar dio malina je također propao, kao i povrće. Što se tiče povrća ugroženo je sve. Praktično je veći dio propao, odnosno sve ono što se uzgaja na otvorenom. Moglo se sačuvati samo ono što je u zatvorenom, plastenicima”, kaže Bićo.

Voće i nije nešto posebno stradalo u BiH, kaže Bićo, osim što je bilo problema u dijelovima RS-a i Gradačcu gdje je padao grad.

“Tu je bilo šteta. Ostalo što se tiče voća i nije strašno. Nešto tih šteta je bilo kod onih kultura koji su ranije prispjele na zrenje, ali nije toliko oštećeno. Što se tiče šljive ona je i prerodila. Sada što imamo problem što nemamo izvoza, što je zaustavljen pa rod propada, to je druga stvar. Ali je povrće dosta stradalo”, navodi Bićo.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika u FBiH navodi da je velika najezda štetnika i bolesti na biljke usljed vlage, tako da što se tiče vremena nimalo nije dobro po poljoprivrednu proizvodnju u BiH.

Neke lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini proglasile su stanje elementarne nepogode, ali, cijeni Bićo to ne pomaže u konačnici u potpunosti poljoprivrednicima.

“Kada se proglasi elementarna nepogoda, odnosno vanredno stanje usljed nevremena ta lokalna zajednica, odnosno općina će platiti jedan dio štete koja je bila na njenoj teritoriji što za poljoprivrednog proizvođača koji je tu nije ni blizu dovoljno. Jer, bh. poljoprivreda, odnosno proizvodnja je preskupa tako da i ono što se od šteta naplati to zadovoljava jedan mali dio. Hvala Bogu, ipak, ima nekih pa se sjete, pa proglase elementarnu nepogodu”, stava je Bićo.

Ova godina, smatra, je bila takva da je trebalo da se u čitavoj Federaciji BiH proglasi elementarna nepogoda, jer, kako ističe, nije nigdje dobro stanje u poljoprivredi.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika u FBiH ipak, cijeni kako prekomjerna vlaga te uništeni zasadi i rod “neće uzrokovati da se na tim područjima neće iste ili neke druge kulture moći sijati i naredne godine”.

“Lično ne vjerujem da će doći do toga, jer nije bilo poplava pa da one nanese nešto što je negativno za tlo. Najavljuju se ekstremne temperature u narednom periodu pa će sada biti problem sa sušom”, upozorio je Bićo.

Ipak, podvlači da što se tiče da se neće sijati na tim dijelovima BiH koji su sada pogođeni kišom i nevremenom, ne vjeruje da će desiti ekstremne situacije.

“Nije bilo poplava kao što je bilo 2014. A, one, poplave su kao takve nanijele neke negativne elemente na tlo tako da se narednih nekoliko godina ne može saditi. Uništeni zasad je jedini problem sa kojim ćemo se suočiti”, naveo je Bićo.

Jul ove godine u Kraljevu u Srbiji je bio najkišovitiji od kada postoje merenja od 1926. godine, dok je u Požegi i Sjenici to drugi najkišovitiji jul od 1925. godine, izjavila je načelnica Odeljenja za monitoring klime i klimatske prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Srbije Jasminka Smailagić za Anadolu Agency, dodajući da je količina padavina u junu i julu u većem delu Srbije bila iznad prosečnih vrednosti.

Kako je objasnila, u Kraljevu je ovo bio najkišovitiji jul otkad postoje merenja od 1926. godine, a u Požegi i Sjenici je to drugi po redu najkišovitiji jul od 1925. godine. Prema njenim rečima, gledajući na nivou Srbije, to je već sedmi najkišovitiji mesec.

“Količina padavina koja je u toku juna i jula 2018. godine u većem delu Srbije bila je iznad prosečnih vrednosti. Suma padavina je registrovana u intervalu od 96 milimetara u Vranju do 389 milimetara u Kraljevu, a na planinama od 150 milimetara na Crnom Vrhu do 432 milimetra na Zlatiboru”, istakla je Smailagić.

Načelnica Odeljenja za monitoring klime i klimatske prognoze RHMZ objasnila je da su odstupanja u odnosu na letnju sumu padavina bila u intervalu od 60 odsto u Zrenjaninu, do 174 odsto u Sjenici.

“Znači, u Sjenici je bilo skoro tri puta više padavina nego što obično padne”, navela je Smailagić.

Ona je dodala i da je maksimalna dnevna količina padavina do sada registrovana u Novom Sadu 30. juna i iznosila je 116 milimetara, a najmanji broj dana (24 dana) sa padavinama je bio u Negotinu, a najveći broj dana (48) u Sjenici.

“Posmatrajući region poslednjih deset godina, otkako je osnovan Regionalni klimatski centar jugoistočne Evrope koji obuhvata 19 zemalja, najkišovitije leto je bilo 2014. godine na istoku Balkana, na Peloponezu, centralnom Jadranu i zapadu Turske, a 2015. je u Grčkoj i na zapadu Turske”, kazala je Smailagić.

Osam od 20 najkišovitijih leta u Srbiji je registrovano nakon 2000. godine, odnosno 2005, 2014, 2006, 2010, 2016, 2001, 2009, 2002. i 2004. godine.

“Tako da bi ove padavine koje su sada pale na teritoriji Srbije zauzele u tom nizu 22. mesto, ali to je samo do sada, jer još nije kraj leta koje traje do 31. avgusta”, objasnila je Smailagić.

Prema njenim rečima, najkišovitije leto u Srbiji, a posmatrajući niz od 1951. godine bilo je leto 1975. godine sa prosečnom sumom padavina od 337 milimetara, a u Beogradu najkišovitije leto je bilo 1999. godine sa 418 milimetara padavina.