BiH

Nezavisne novine tvrde da Softić ne može biti agent BiH

18/02/2017

Sakib Softić ne može biti agent koji predstavlja BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu jer BiH nije na listi na kojoj mora biti da bi imala agenta, tvrde “Nezavisne novine”.

Ovaj list navodi da zahtjev za reviziju presude može podnijeti samo ovlašćeni organ u BiH, a ne bilo koji pojedinac, pa makar bio i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izvor “Nezavisnih novina” upućen u procedure Suda u Hagu pojasnio je da zemlja da bi mogla imati agenta koji je zastupa mora biti na listi u kolumni “neriješeni predmeti” (Pending Cases), koja je dostupna na internet stranici ove institucije.

“Uvidom u pomenutu stranicu vidljivo je da BiH nije na navedenoj listi, čime ne može imati ovlašćenog agenta u Međunarodnom sudu pravde u Hagu. Jasno je da ovlašćenje mora dati Predsjedništvo BiH, kao najviši organ zadužen za vođenje spoljne politike”, pišu “Nezavisne novine”.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavio je juče da će sljedeće sedmice biti podnesen zahtjev za reviziju presude protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Rok za podnošenje zahtjeva za reviziju presude ističe 26. februara.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.