Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Nikad Sud BiH nije izašao iz okvira djelovanja”

sud-bih

Sud BiH saopćio je da uspješno sarađuje s Misijom OSCE-a u BiH čiji doprinos razvoju nezavisnog pravosuđa smatra izuzetno značajnim, te da je stoga nemalo iznenađen više puta ponovljenim, javnim izjavama ambasadora Jonathana Moorea o Sudu BiH “koje su neargumentirane i štete ugledu Suda BiH“.

– Sud BiH prije deset godina širom je otvorio vrata OSCE-ovim monitorima koji su imali nesmetan pristup svim dokumentima u predmetima ratnih zločina, ročištima koja se vode pred Sudom BiH u tim predmetima, uključujući i ona koja su zatvorena za javnost. Nikad Sud BiH nije onemogućio OSCE da obavlja posao niti je zabilježen slučaj nepoštivanja odluke VSTV-a iz 2006. godine, kojom je OSCE-u omogućen pristup svim materijalima – navodi se u saopćenju Suda BiH.

Ističe se da je na isti način Sud BiH dočekao sutkinju Joannau Korner i omogućio joj nesmetan pristup materijalima, stavljajući joj na raspolaganje ljudske i tehničke kapacitete.

– Analizu na kojoj radi smatrali smo značajnom i imali povjerenja u njene profesionalne kompetencije. Međutim, posljednje izjave ambasadora Moorea, u sredstvima javnog informiranja, stvaraju nedoumicu kako u profesionalnoj zajednici tako i u široj javnosti, zbog čega moramo postaviti pitanje: “Kako analiza sutkinje Korner može biti nezavisna, nepristrana i neutralna nakon tvrdnji ambasadora Moorea da je “Sud BiH pod političkim pritiskom“ pri tom ne nudeći niti jedan primjer na osnovu kojeg je došao do tog zaključka?“ – navodi iz Suda BiH.

-‘Sud BiH je pod političkim pritiskom. To je jasna stvar’, izjavio je ambasador Moore ne navodeći kome je to jasna stvar. Na ovaj je način izašao iz okvira diplomatskog djelovanja, a “neutralna“ analiza sutkinje Korner à priori prestala biti neutralna. Nama u Sudu BiH nije jasno na koji je konkretno i čiji politički pritisak ambasador mislio, jer u percepciji domaće javnosti to može stvoriti zaključak da su i naše odluke donesene pod političkim pritiskom – ističu iz Suda BiH.

Poznato je ambasadoru Mooreu, dodaju, da su sudeća vijeća Suda BiH, koja čine tri člana višenacionalna i da su njihove odluke podložne preispitivanju. Apelaciona vijeća su također tročlana, a sudije su predstavnici različitih naroda.

-Stoga je teško i zamisliti da je šest različitih osoba podložno jednom političkom pritisku. No, ako ambasador Moore ima informacije koje nama nisu poznate, pozivamo ga da ih podijeli kako sa nama tako i s bh. javnosti, jer mi to imamo pravo znati. Nikada Sud BiH nije izašao iz okvira svog djelovanja, niti je tražio podršku bilo koje političke partije. To nije spojivo s prirodom našeg posla niti nam je taj vid podrške potreban. Opstali smo zahvaljujući profesionalnom radu, potpunoj posvećenosti sudija i osoblja Suda BiH, a izuzetno cijenimo podršku koju imamo od nezavisnih domaćih i stranih pravnih stručnjaka, kao i relevantnih međunarodnih organizacija – saopćeno je iz Suda BiH.